Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed nieuws: LUMC komt met comfortabeler borstonderzoek

comfortabeler-borstonderzoek.jpg

Bij het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt normaal gesproken een mammogram gebruikt. Hierbij ligt de borst op een plaat en drukt een andere plaat de borst samen. Dit is nodig om een zo goed mogelijke röntgenfoto te maken, met zo weinig mogelijk straling. Maar dat samendrukken van de borst vinden veel vrouwen pijnlijk. Sommige vrouwen vinden dit zelfs zo naar dat ze van het onderzoek afzien. Maar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) biedt hoop en start op kleine schaal met een comfortabeler alternatief voor het borstonderzoek. 

En vooral voor vrouwen met dicht borstweefsel is dit heel positief nieuws. 

Een comfortabeler borstonderzoek 

Het LUMC start met het gebruik van de nieuwe Mamma CT, waarbij zonder pijn afbeeldingen van het borstweefsel kunnen worden gemaakt. Dit is niet alleen een comfortabelere manier om een borstonderzoek te doen, maar kan ook betere resultaten opleveren. De Mamma CT lijkt op een soort groot bed met een opening waar de borst in kan. Je kunt hierbij dus gewoon op je buik liggen, terwijl binnen twaalf seconden foto’s worden gemaakt. Hierbij wordt de borst dus niet platgedrukt. 

Het LUMC is het eerste ziekenhuis dat in Nederland deze nieuwe methode gebruikt. Radiologen onderzoeken nog voor welke vrouwen de Mamma CT het meest geschikt is.

Lees ook:
Zelf je borsten controleren? 8 op de 10 vrouwen kent de symptomen van borstkanker niet

Beter resultaat bij dicht borstweefsel

Naast dat het apparaat comfortabeler borstonderzoek kan doen, biedt het ook voor vrouwen met veel en dicht borstweefsel een uitkomst. Voor deze vrouwen zijn sommige afwijkingen met een normaal mammogrambeeld namelijk niet goed te zien. Dit terwijl je juist met dicht borstweefsel twee keer zoveel kans hebt op borstkanker, dan de ‘gemiddelde’ Nederlandse vrouw. Vaak moeten vrouwen met dicht borstweefsel nog een MRI-scan laten maken. Dat is door de gedetailleerde 3D-beelden die de Mamma CT maakt niet meer nodig. Wel moet er soms net als bij een MRI contrastmiddel worden toegediend. 

Het nieuwe apparaat kan daarnaast ook voorstadia van tumoren in kaart brengen én het verbetert ook het onderzoek bij vrouwen die een borstprothesen hebben. 

Bron | RTL Nieuws, RIVM
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant