Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is volgens experts de reden waarom we onze collega’s zo missen

dit-is-volgens-experts-de-reden-waarom-we-onze-collegas-zo-missen.jpg

Een gezellig praatje bij de koffieautomaat, even snel langslopen om een vraag te stellen; het zit er even niet in voor de velen van ons thuiswerken. We beginnen onze collega’s inmiddels toch wel érg te missen. Maar waarom is dat zo?

Zélfs die mensen op kantoor waar je eigenlijk stiekem niet zo veel mee hebt, zou je nu waarschijnlijk wel graag weer willen zien.

Collega’s missen

Dat (verplicht) thuiswerken blijkt veel mensen niet in de koude kleren te gaan zitten. Bijna 60 procent van de thuiswerkende Nederlanders geeft in een enquête van Intermediair aan zijn of haar collega’s te missen. We blijken het thuis allemaal een stúk saaier te vinden dan op kantoor. 13 procent van de Nederlanders heeft zelfs last van eenzaamheid, en kan daarom niet wachten om weer op het werk te zitten. We blijken dus toch wel enorm veel waarde te hechten aan een praatje tijdens de lunch of een bemoedigende blik. Waarom is dat sociale contact tijdens het werken eigenlijk zo belangrijk voor ons?

Sociaal netwerk

Misschien denk je niet direct aan collega’s als je denkt aan je sociale netwerk, maar ze zijn júist wel een belangrijk onderdeel daarvan, zegt Paul van Lange, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, tegen NU.nl. Ieder kort gesprekje dat je hebt, blijkt belangrijk voor je te zijn. Of dat nou is met je collega’s, mensen uit een sportteam of iemand achter de koffiebar, ze zijn allemaal belangrijk voor je sociale welzijn. Nu we eigenlijk vooral spreken met huisgenoten, partners of familieleden die bij je in huis wonen, missen we die ándere sociale interacties.

Lees ook: Waarom we meer snacken tijdens het thuiswerken (en dit kun je ertegen doen)

Relativeren

En het zijn vaak juist ook andere gesprekken die we voeren met collega’s. Waar je vrienden en familie vaak gelijksoortig denkende mensen zijn, is dat bij je collega’s vaak wel anders. Daardoor wordt je uitgedaagd tot andere meningen, legt Willem van Rhenen uit. Hij is bedrijfsarts bij ArboUnie en hoogleraar bevlogenheid en productiviteit aan de Nyenrode Universiteit. Dat helpt ons onder andere om beter een mening te vormen én om dingen te relativeren. Iets wat het missen van onze collega’s in deze coronatijd nog erger maakt. Even met iemand praten over waar je over in zit en je angst van je afpraten, doe je toch minder snel via een videoverbinding.

Minder motivatie

En het missen van die connecties met collega’s kan volgens Van Lange juist ook zorgen dat we minder motivatie hebben om je werk te doen. “Je praat met anderen over je vak, vraagt hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Zo doe je inspiratie en nieuwe energie op om weer verder te werken”, zegt hij. Bedrijven proberen wel veel te doen: virtuele koffiemomenten, online borrels, maar veel mensen ervaren dat volgens Van Rhenen juist als onnatuurlijk. “Een virtueel kringgesprek”, noemt Van Lange het. Om toch in contact te blijven met je favoriete collega’s stelt hij voor om een-op-een videogesprekken te organiseren met ze, als aanvulling op de groepsgesprekken. En verder kunnen we natuurlijk alleen maar hopen dat we zo snel mogelijk weer veilig op kantoor kunnen zitten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Personeelsnet
Beeld | iStock

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen, én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant