Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Colette’s recept: Blauwe bessenvlaaitjes

blauwe-bessen-vlaaitjes.png

 

Internet recept van de week 10-11 2014

“Vijfendertig jaar geleden kreeg ik een Zuid-Limburgse schoonfamilie. Bij de koffie was er steevast vlaai, of liever ‘vla’, zoals ik leerde. Fantastisch gebak naar mijn idee, omdat het niet zo zoet is. Althans de originele versie. Eigenlijk een soort boterham met fruit, het idee waaruit de vlaai ooit ontstaan is: een rest brooddeeg bakken en vullen met fruit.

Deze versie met blauwe bessen is een van mijn favorieten. Ik ben namelijk gek op blauwe bessen en heb ze altijd in huis. Ik eet ze veel, ook als snoepje: lekker en gezond. Ze bevatten onder meer veel antioxidanten, die vrije radicalen aanpakken  die onder meer veroudering versnellen. Maar wist je dat blauwe bessen ook veel voedingsvezels bevatten? Die krijg je dus wel heel makkelijk binnen! En dan bevatten ze nog ook veel vitamine A, C en B-complex, en mineralen als calcium, magnesium, ijzer, fosfor en kalium.

Mijn bezoek aan Ronald Veens blauwe bessenkwekerij voor mijn serie Naar buiten met Colette een paar jaar geleden was daarom voor mij extra bijzonder. Ik at er deze heerlijk blauwe bessenvlaaitjes!”

 

Blauwe bessenvlaaitjes (6 stuks)

1 verpakking mix voor banketbakkersroom

1 zakje taartina helder voor taartgelei

300 g blauwe bessen

voor het deeg

250 g bloem

zout

1½ dl lauwwarme melk

15 g verse gist

25 g zachte boter of margarine

20 g witte basterdsuiker

 

Zeef voor het deeg de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden. Los de gist op in de melk en schenk hem in het kuiltje. Roer van uit het midden, voeg de boter en de suiker toe en kneed tot een soepel deeg. Laat dit in een kom afgedekt met plasticfolie 1 uur rijzen. Rol het deeg uit tot een dunne lap en bekleed er 6 ingevette platte vormpjes van 10 cm Ø mee. Snijd het teveel weg. Laat afgedekt nog 20 min. rijzen en verwarm de oven voor op 180ºC. Leg op de bodems een cirkel bakpapier met daarop speciale bakkorrels* en bak de bodems in ± 35 min. lichtbruin. Neem ze uit de oven, maar schakel deze niet uit. Bereid de banketbakkersroom volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel hem over de deegbodems. Schep de bessen erop en bak de taartjes nog 10 min. Laat afkoelen, bereid de taartina volgens de aanwijzingen op de verpakking en bestrijk de bessen ermee.

Bereidingstijd: ± 30 min. + 1 uur rijzen

*of gebruik gedroogde peulvruchten. Bewaar ze in een potje met dit doel

Ook interessant