Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Code rood in heel Nederland: voor het eerst in tien jaar een sneeuwstorm

code-rood-sneeuwstorm.jpg

Heel Nederland is wakker geworden met een laagje sneeuw. En dat levert niet alleen prachtige plaatjes op, maar ook een officiële code rood voor heel Nederland van het KNMI. En met het winterse weer hebben we ook meteen de eerste sneeuwstorm sinds tien jaar te pakken. 

Zo geniet je veilig van de sneeuwpret tijdens code rood. 

Code rood door de sneeuw

Volgens het KNMI is er door een stevige oostenwind sprake van een sneeuwjacht. Dat is sneeuw in combinatie met windkracht 6 of 7, waarbij de sneeuw voortgejaagd wordt door de wind. Bij windkracht 8 is er sprake van een officiële sneeuwstorm. Volgens Weeronline krijgen we vandaag in het noorden, midden en westen van het land vooral te maken met sneeuwjacht, maar is er lokaal ook sprake van een sneeuwstorm. De laatste keer dat er in Nederland een sneeuwstorm plaatsvond was in januari 2010. 

Gevoelstemperatuur van -18 graden

Voor zondag geldt vanuit het KNMI code rood voor heel Nederland. Naast een stevige wind blijft het de hele dag sneeuwen en daardoor daalt het kwik tot een paar graden onder nul en kan de gevoelstemperatuur zelfs dalen tot wel -18 graden. Ook de komende dagen wordt dat niet veel warmer en blijft het snijdend koud. 

Lees ook: Wist je dat je ijs kunt maken van verse sneeuw? Probeer het dit weekend uit

Verkeershinder

Rijkswaterstaat roept op om niet de weg op te gaan. Door code rood is er ook een extreemweerprotocol van kracht. Dat houdt in dat gestrande weggebruikers zo snel mogelijk van de weg worden gehaald en naar een verzorgingsplaats worden overgebracht. Ook zijn er 546 strooiwagens met sneeuwschuivers, 350 losse sneeuwschuivers, extra weginspecteurs en extra mankracht bij verkeerscentrales ingezet. Vanmorgen om 8:30 uur kwamen er bij Rijkswaterstaat al zo’n 85 meldingen binnen van automobilisten die door gladheid van de weg waren geraakt. 

Ook het treinverkeer heeft last van de sneeuw en gladheid. De NS heeft al aangegeven dat er zeker tot 12:00 uur geen treinen rijden. 

GGD’s blijven dicht 

Ook de GGD’s blijven vanwege code rood dicht. Dit geldt voor zowel de test-, als vaccinatielocaties. Mensen die een afspraak hadden staan voor vandaag worden hier door de GGD over geïnformeerd.

Veilig van de sneeuwpret genieten

Eerder deze week riep demissionair premier Mark Rutte al op om voorzichtig te zijn in de sneeuw. Veel mensen willen natuurlijk van het winterse weer genieten, maar door de gladheid is de kans op ongevallen en botbreuken groter, en dat kunnen de ziekenhuizen er niet goed bij hebben. Daarnaast heeft de Rijksoverheid richtlijnen opgesteld voor schaats- en sneeuwliefhebbers. Wil je een sneeuwballengevecht houden? Dan mag dat alleen met het eigen huishouden of één iemand daarbuiten. Deze regel geldt ook voor alle andere winterse activiteiten, zoals: schaatsen op natuurijs, wandelen, sleetje rijden, en sneeuwpoppen maken. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NU.nl, Weeronline, RTL Nieuws, KNMI, NOS
Beeld | Getty Images

Margriet 7, cover M07

Margriet 07 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: snel meer energie met de ultieme gezondheidstips van fitte vrouwen als Ellie Lust, zo reken je af met schulden, gesprekken tussen oma en kleinkind, de leukste podcasts en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant