Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Eerste winterstorm is een feit: Bella raast vandaag over ons land

storm-bella.jpg

Hoef je vandaag de deur niet uit? Blijf dan vooral lekker binnen. Vandaag raast storm Bella, de eerste winterstorm van het jaar, over ons land. Met windstoten van 80 tot wel 110 kilometer per uur heeft het KNMI voor heel het land code geel afgegeven. 

Perfect weer om de hele dag met een dekentje op de bank te blijven liggen. 

Storm Bella 

Afgelopen zaterdagnacht kwam storm Bella op de eerste plekken in ons land aan. Zo kregen de kustprovincies vanwege de harde windstoten alvast code geel. Vandaag breidt het KNMI dat uit naar heel het land. In de nacht van zaterdag op zondag werd volgens Weeronline op Vlieland al windkracht 9 gemeten. Daarmee is Bella de zevende storm van het jaar en de eerste van de winter. De laatste keer dat we in Nederland met een echte storm te maken had was op 25 september. 

Blijf binnen

Inmiddels heeft storm Bella ook het vasteland bereikt met windstoten van rond de 80 kilometer per uur. Aan zee kan dit tot wel 100 kilometer per uur zijn. Na de kerstdagen lekker uitwaaien is er dus niet bij. Ook de ANWB waarschuwt voor verkeershinder door omgevallen bomen op de weg. Daarnaast verloor eerder vandaag een vrachtauto in Groningen door de zware windstoten zijn lading, en lag de weg volgens de politie bezaaid met bieten. Ook de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd tijdelijk gesloten vanwege de storm. Inmiddels is deze weer open. 

Lees ook: Autorijden tijdens de storm en regen? Hier moet je op letten

Onstuimige zondag

Storm Bella raast zondagochtend nog met flink tempo door ons land, maar zal in de loop van de middag is snelheid afnemen, waardoor de zware windstoten verdwijnen. Wel blijft het winderig, koud en nat. Het wordt tussen de 5 en 6 graden, maar door de koude wind kan de gevoelstemperatuur rond het vriespunt liggen.

Kerststorm 

Volgens Weeronline komen de meeste stormen in de winter voor. Gemiddeld hebben we in de winter zeven tot acht dagen met officiële storm. Volgens Weeronline is een kerststorm wel uniek. Dit is sinds het begin van de meting 120 jaar geleden slechts vijf keer voorgekomen. In 1999 gebeurde dit voor het laatst. Ook dit jaar komt storm Bella net te laat om de boeken in te gaan als officiële kerststorm. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | NU.nl, AD, Weeronline
Beeld | Getty Images

Ook interessant