Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Code geel voor onweer in het hele land, experts waarschuwen voor blikseminslag

blikseminslag.jpg

Ga je de deur uit vandaag? Wees dan op je hoede: het KNMI geeft voor het hele land code geel af voor onweer, die vanmiddag losbarst. Experts waarschuwen voor een blikseminslag, die gisteren in Enschede ook al een slachtoffer maakte.

Meteorologen vertellen meer over dit soort plotselinge, onverwachte blikseminslagen.

Blikseminslag

Donderdag gold code geel alleen voor het zuidoosten van het land. ’s Avonds sloeg uit het niets de bliksem in op een voetbalveld in Enschede. Een 23-jarige speler die daar op dat moment aan het trainen was, werd getroffen door de bliksem en afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij een nacht ter observatie moest blijven. “De eerste bliksemontladingen van een net ontstane bui, zijn vaak de meest gevaarlijke”, legt Weerplaza uit. “Je ziet het niet aankomen en ineens kan het gebeuren. Voordat je weet wat er aan de hand is, is die bliksem al geweest. Het is echt een fractie van een seconde.”

Lees ook:
What’s in a name? Zet je schrap voor storm Corrie, Herman, Kim en Tineke

Onweer, regen én hagel

Zo’n blikseminslag kan vrijdag ook weer voorkomen. Daarom geeft het KNMI ook code geel voor het hele land af. ’s Ochtends is het nog rustig en breekt het zonnetje door, maar ’s middags barsten de buien volgens de laatste weersverwachting door het hele land los. Die houden tot en met de avond aan. Naast onweren, kan het ook flink gaan regenen en hagelen, dus kijk ook uit als je de weg op moet.

Lees ook:
Deze dingen kun je beter niet doen als het onweert

Wispelturig weer

Gelukkig lijken de buien in het weekend op te klaren, maar is het met zo’n 20 graden wel een stukje frisser dan de voorgaande dagen. Begin volgende week wordt nog een kleine opleving verwacht, dan kan het plaatselijk nog 25 graden worden. Daarna daalt de temperatuur weer iets en worden weer buien verwacht. Richting het weekend laat het zonnetje zich weer meer zien. Kortom: we gaan een wispelturige tijd tegemoet.

Bron | AD
Beeld | Getty

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: een openhartig interview met Edwin Spee over zijn leven zonder Bibian, de lekkerste traktaties om van door te blijven eten, vrouwen over hun eetgewoontes, dé nieuwe modetrends en nog véél meer.  Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant