Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Lentestorm op komst: KNMI kondigt donderdag code geel af

code-geel-voor-lentestorm.jpg

Moet je vandaag de weg op? Wees dan extra alert. Het KNMI heeft namelijk voor heel Nederland code geel afgekondigd vanwege de eerste lentestorm van het jaar. Dit kunnen we vandaag van het weer verwachten. 

Van zware windstoten tot onweer en hagel: de eerste lentestorm is een feit. 

Code geel voor de lentestorm

Het gaat vandaag behoorlijk stormen. Door het hele land kunnen we (zeer) zware windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur verwachten, vanuit zuidwestelijke richting. In het noorden en westen kan dit zelfs toenemen van 100 tot 110 kilometer per uur. Vooral in de kustgebieden is het met windkracht 8 wel heel letterlijk uitwaaien geblazen. Ook in de rest van het land kunnen de harde windstoten schade aan gebouwen en bomen veroorzaken en verkeershinder opleveren. Het KNMI heeft vanwege deze eerste lentestorm van het jaar daarom voor heel Nederland code geel afgekondigd. 

De windpiek

De storm hield eerder vandaag al huis in België, maar neemt ook in Nederland inmiddels steeds meer toe. Volgens het KNMI valt de windpiek in de laatste uren van de ochtend tot het begin van de middag. Pas later op de middag zal de windkracht langzaam weer afnemen. In plaats daarvan kunnen we onweer en hagel verwachten, vertelt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar tegen RTL Nieuws. En daarmee wordt het volgens de meteoroloog een onstuimige dag. Koud wordt het gelukkig niet, want de temperatuur ligt in het hele land tussen de 10 en 12 graden. Tussen de buien door laat zelfs het zonnetje zich zien.

Lees ook: Veilig fietsen met storm? Zo trotseer je de windstoten

Verkeershinder

Volgens De Jong zal het verkeer vandaag van deze lentestorm echt last gaan krijgen. Vooral mensen die in het noordwesten de weg op moeten en bijvoorbeeld met een aanhanger rijden, zullen rukwinden voor de kiezen krijgen. Wees dus alert. De kans dat bomen zullen omwaaien is iets kleiner, omdat de meeste bomen nog niet in het blad staan. Wel moeten we volgens de meteoroloog oppassen voor dood hout dat naar beneden kan komen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | KNMI, RTL Nieuws, Weerplaza
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant