Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Co-ouderschap over je huisdier? In Spanje kan de rechter dit opleggen

co-ouderschap-huisdier.jpg

Heb je samen een huisdier genomen, maar is je relatie over? Dan kan het een heel lastig dilemma zijn wie er dan recht heeft op het beestje. In Spanje gaat dat vanaf nu een stuk makkelijker en kan de rechter co-ouderschap over het huisdier opleggen. We leggen je uit hoe dat werkt. 

Hiermee wordt het huisdier vanaf nu als een volwaardig gezinslid gezien. 

Co-ouderschap over je huisdier

Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar wie zou de voogdij krijgen over jullie huisdier als jullie uit elkaar gaan? In Spanje was het eerder juridisch zo geregeld dat degene die het huisdier ooit geregistreerd had ook de eigenaar bleef na een scheiding, maar daar is nu verandering in gekomen. Een wetswijziging stelt namelijk het welzijn van het beestje boven deze administratieve rechten van de eigenaren. Hierdoor wordt het huisdier niet meer als object gezien, maar als volwaardig gezinslid. Daarbij moet een rechter dus bepalen bij wie het huisdier beter af is. Zo maak je meer kans als je financieel onafhankelijk bent. En ook als je kinderen hebt en daar de voogdij over krijgt, heb je meer kans om ook het huisdier te houden. 

Daarnaast kan de rechter ook besluiten dat co-ouderschap het beste voor het huisdier is. In dit geval hebben beide partners dus nog verantwoordelijkheid over het beestje. Zo kan het bijvoorbeeld worden vastgelegd dat jij de ene week of maand de hond hebt en dat ‘ie de volgende week of maand bij je ex-partner verblijft.

In de huwelijkse voorwaarden 

Ook in andere landen is het huisdier een groot discussiepunt bij een relatiebreuk. Zo bleken het afgelopen jaar de pet-nups in Engeland en Amerika steeds populairder te worden. Dat is een soort prenup, oftewel de huwelijkse voorwaarden, maar dan over je huisdier. Zo is het van tevoren al vastgelegd wie de voogdij krijgt als je toch besluit een punt achter je relatie te zetten. 

Lees ook: Aan déze symptomen kun je stress bij een huisdier herkennen

Regels in Nederland

In Nederland wordt een huisdier volgens de wet nog steeds als een object gezien. Het is bij een scheiding dus aan de eigenaren zelf om te bepalen wat er met het huisdier gebeurt. Er bestaat dus ook geen wettelijke regeling voor een omgangsregeling voor het beestje. Ben je in beperkte gemeenschap van goederen of helemaal niet in gemeenschap van goederen getrouwd en was het huisdier al van jou voordat jullie gingen trouwen? Dan ben jij de officiële eigenaar. Hebben jullie het dier samen gekocht? Dan moet je wel onderling afspreken wie de voogdij krijgt. Als je niet getrouwd bent dan geldt dat wat van jou is van jou blijft. Als het huisdier al van jou was, het beestje op jouw naam staat of als je kunt aantonen dat jij het dier gekocht hebt, dan blijft deze na de relatiebreuk van jou. 

Als jullie zelf moeten bepalen wie het huisdier krijgt, denk dan goed na over het welzijn van het dier. Vraag jezelf af wie de beste band heeft, wie beter voor het dier kan zorgen en wie er het meeste tijd heeft voor het beestje. 

Bron | NOS, Het Laatste Nieuws, De Nationale Adviesbalie
Beeld | Getty Images

Cover M03 M3

Margriet 3 ligt in de winkels! Met daarin onder andere een bijzonder interview met Nasrdin Dchar en zijn moeder Habiba, de lekkerste recepten met boekweit, een dossier over rouwen om iemand die er nog is, tips voor de perfecte wenkbrauw en nog véél meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant