Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Chantal Janzen waarschuwt vrouwen na verontrustende uitslag van uitstrijkje

chantal-janzen-uitstrijkje-margriet.jpg

Laat een uitstrijkje maken. Ook als je nog geen dertig bent. Dat wil Chantal Janzen alle vrouwen op het hart drukken, na een verontrustende uitslag die ze zelf kreeg. 

“Er zijn onrustige cellen gevonden”, kreeg de presentatrice van haar gynaecoloog te horen. Gelukkig was ze er op tijd bij.

Laat een uitstrijkje doen

Chantal vertelt dat ze vaak van andere vrouwen hoort dat ze zich nooit laten controleren, omdat ze het maar onprettig vinden in de stoel van de gynaecoloog. “Maar geloof me, het is belangrijk om toch te doen. Ja, ook als je halverwege de twintig bent en nee, het is niet leuk.”

Verkeerde uitslag

Ze omschrijft dat zo’n soms ‘ijskoude eendenbek’ en een ‘gigantische wattenstok’ niet bepaald leuk is. “Maar weet je wat nog minder leuk is? Een verkeerde uitslag. En door mee te doen aan onder andere een bevolkingsonderzoek en vijf minuten heel ongemakkelijk in zo’n stoel te gaan liggen, kunnen afwijkende cellen in een heel vroeg stadium worden gevonden én worden verwijderd, zodat je geen, soms levensbedreigende, ziekte krijgt.”

Risico op baarmoederhalskanker

Als afwijkende cellen niet gecontroleerd of weggehaald worden, kunnen ze zich ontwikkelen tot bijvoorbeeld baarmoederhalskanker. Alle vrouwen tussen de dertig en zestig jaar, krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Maar je moet ook naar je eigen lijf luisteren. Twijfel je, ga dan naar je huisarts en/of gynaecoloog.

“Wij vrouwen kunnen altijd voor alles en iedereen zó goed zorgen: kinderen, partners, werk, familie, vrienden, maar als het om jezelf gaat denk je vaak ‘dat komt wel’, ‘dat gaat wel weer over’ of ‘het zal wel niks zijn’”, voegt Chantal nog toe. “Nu is dat laatste ook gelukkig vaak zo, maar helaas soms ook niet. Dus: check het af en toe daar beneden.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

‘Er zijn onrustige cellen gevonden, een PAP3b, en die cellen blijken weer een CIN3 te zijn’, zei mijn arts aan de andere kant van de lijn. ‘Aha, en nu?’ vroeg ik, waarna ik vervolgde: ‘Ik heb volgende week première van een musical, dus dit komt effe heel slecht uit.’ Dit gesprek had ik een tijd geleden met mijn gynaecoloog. Van andere vrouwen hoor ik weleens dat ze zich nooit laten controleren omdat ze het niet prettig vinden om bij de gynae- coloog in zo’n stoel te liggen. Maar geloof me, het is belangrijk om toch te doen. Ja, ook als je halverwege de twintig bent en nee, het is niet leuk. Ik weet wel leukere dingen te verzinnen dan wijdbeens in zo’n stoel te hangen waarna de arts een soms ijskoude eendenbek bij je naar binnen schuift en vervolgens met een gigantische wattenstok in je vagina poert. Maar weet je wat nog minder leuk is? Een verkeerde uitslag. En door mee te doen aan o.a een bevolkingsonderzoek en vijf minuten heel ongemakkelijk in zo’n stoel te gaan liggen, kunnen afwijkende cellen in een heel vroeg stadium worden gevonden én worden verwijderd, zodat je geen, soms levensbedreigende, ziekte krijgt. Het nare van deze ziekte is namelijk dat je het voor- stadium niet altijd opmerkt. Sommigen hebben totaal geen last van kwade cellen en als je er niets aan doet, ontwikkelen ze zich in alle rust tot een ziekte waaraan je kunt overlijden. Vrouwen zullen er toch echt zelf voor moeten zorgen dat we ons geslachtsdeel zo nu en dan laten checken. Dit betekent dat je naar je eigen lijf moet luisteren, dat je meedoet aan bevolkingsonderzoeken en dat je praat over dit soort zaken. Het is bij jou namelijk helemaal niet vreemder of enger dan bij iemand anders. Wij vrouwen kunnen altijd voor alles en iedereen zó goed zorgen: kinderen, partners, werk, familie, vrienden, maar als t om jezelf gaat denk je vaak ‘dat komt wel’, ‘dat gaat wel weer over’ of ‘het zal wel niks zijn’. Nu is dat laatste ook gelukkig vaak zo, maar helaas soms ook niet. Dus: CHECK HET AF EN TOE DAAR BENEDEN. Noem de poes, oftewel het beestje ook maar gewoon bij de naam. VA-GI-NA. Om in de categorie eendenbek te blijven: een prachtig instrument, die vagina. Zorg er maar goed voor?

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op

Bron | RIVM, Instagram Chantal Janzen
Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Ook interessant