Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Pas op voor ‘cappuccino coast’ in zee: zó gevaarlijk kan het zijn

pas-op-voor-cappuccino-coast-in-zee-zo-gevaarlijk-kan-het-zijn.jpg

Heb jij weleens gehoord van cappuccino coast? Dat is absoluut niet de laatste koffietrend. Het is een verschijnsel in zee, dat levensgevaarlijk kan zijn.

En het is nu volop in het nieuws, in verband met de dood van een groep surfers in Scheveningen.

Surfdrama Scheveningen

Vijf mannen (22, 23, 24, 30 en 38 jaar) uit Den Haag en Delft waren maandagavond aan het surfen voor de kust van Scheveningen, toen het noodlot toesloeg. Ze kwamen in de problemen en waren vervolgens onvindbaar. Tot dinsdag, toen uiteindelijk vier lichamen geborgen werden. Het vijfde lichaam werd ook gezien, maar is door de stroming meegenomen, waardoor defensie nu opnieuw daarnaar op zoek is.

Zeeschuim

Experts en een aanwezige surfer wijzen vooral naar het schuim als mogelijke oorzaak van het surfdrama. Want dat was er veel. En door de flinke noordenwind, die ook door het KNMI was voorspeld, stapelde het zich alleen maar op. “Het zeeschuim wat eerst in de branding lag, is daardoor de zee opgeblazen. Het heeft de mannen als een lawine meegenomen”, vertelt surfer Pat Smith aan RTL Nieuws.

Cappuccino coast

Dat zeeschuim ontstaat wanneer bepaalde algen in het zeewater massaal afsterven door zonlicht. Hun cellen gaan kapot, waardoor er eiwitten op het water komen te liggen. Door harde wind en stevige golven, worden die eiwitten opgeklopt. En zo ontstaat cappuccino coast: een schuimige laag op het water aan de kust.

‘Het voelt alsof je stikt’

Dat schuim werkt als een lawine, zo omschrijven surfexperts. Er kan een schuimwolk van wel een meter hoog op je afkomen. Afgelopen maandagavond werden zelfs schuimlagen van 3,5 meter dik gemeten, zo meldt NOS. En als je daaronder komt, kun je moeilijk ademhalen. “Het voelt alsof je stikt.” Ook heb je heel slecht zicht, waardoor je compleet gedesoriënteerd kunt raken. Met alle gevolgen van dien.

Oppassen, ook met zwemmen

Maar wat er nou precíes is gebeurd dat tot de dood van de vijf ervaren surfers leidde, wordt nog uitgezocht. Pas in elk geval op, ook als je gewoon wilt zwemmen in de zee: als je een dikke schuimlaag ziet op het water en het ook nog eens stevig waait, bestaat er een zeker risico.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws, NOS
Beeld | iStock

Ook interessant