Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nieuwe campagne wijst 40-plussers op signalen van datingfraude

nieuwe-campagne-wijst-40-plussers-op-signalen-van-datingfraude.jpg

Online dating kan je zomaar een nieuwe liefde opleveren, maar het kan je helaas ook veel leed brengen: steeds meer 40-plussers worden namelijk het slachtoffer van datingfraude. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn daarom een campagne gestart.

De campagne moet 40-plussers bewust maken van de signalen die erop wijzen dat een persoon op een datingplatform een oplichter is.

Werkwijze van oplichters

In 2020 verloren mensen uit deze leeftijdsgroep maar liefst 17.000 euro op het moment dat ze slachtoffers werden van datingfraude, twee keer zoveel als een jaar daarvoor. In de campagne wordt uitgelegd dat oplichters vaak op een sluwe manier te werk gaan. Ze maken contact via sociale media, datingsites of –apps met mensen die op zoek zijn naar een relatie. Ze zorgen ervoor dat ze eerst een vertrouwensband met het slachtoffer kweken en vragen vaak expliciet om te communiceren via WhatsApp of e-mail. Zo wordt controle door datingsites of –apps vermeden. Uiteindelijk vragen ze vaak met een smoes om geld (bijvoorbeeld een financieel noodgeval of om elkaar te ontmoeten). Zodra het slachtoffer geld overmaakt, wordt het geld nooit terugbetaald.

Lees ook: Dit zijn de grootste afknappers bij online daten in quarantaine

Datingfraude voorkomen

Om datingfraude te kunnen voorkomen, is het volgens het CCV verstandig om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Vraagt jouw date om geld? Waarom zou hij/zij dit aan jou vragen en niet aan een familielid?
  • Hebben jullie al eens gebeld via video? Dat is in deze tijd toch de normaalste zaak van de wereld?
  • Geef jij jouw telefoonnummer gelijk als je iemand ontmoet in de bar? Waarom zou je dat wel doen bij iemand die je via een website of app leert kennen?
  • Heb jij jouw vrienden of familie verteld over jouw date? Waarom niet?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | CCV
Beeld | Getty

Ook interessant