Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Drink je veel koffie en thee? Dan zit er waarschijnlijk cafeïne in je bloed

drink-je-veel-koffie-en-thee-dan-zit-er-waarschijnlijk-cafeine-in-je-bloed.jpg

Die grapjes op maandagochtend dat je aan een infuus met koffie moet, zijn minder ver van de waarheid dan je misschien denkt. Als je een fanatiek koffiedrinker bent (of vaak een ander drankje met veel cafeïne drinkt), is er een kans dat er cafeïne in je bloed zit.

Dit werd ontdekt tijdens een studie naar donorbloed van de Oregon State University.

Cafeïne in bloed

De wetenschappers wilden onderzoeken hoe schoon een ‘puur bloedserum’ van verschillende bloeddonors nu eigenlijk is wanneer het gebruikt wordt. Dit is schoon gefilterd bloed dat wordt toegediend bij mensen die donorbloed nodig hebben. Ze deden een bijzondere ontdekking: van de achttien samples die ze onderzochten, bevatte ieder sample cafeïne.

Schadelijke resten

Gelukkig is dit niet iets om ons zorgen over te maken, maar “het zegt wel iets over onze maatschappij”, aldus een van de onderzoekers. Voor patiënten die donorbloed toegediend krijgen is er ook geen risico wanneer er cafeïne in dat bloed zit. Helaas vonden de wetenschappers ook een heleboel andere dingen in het bloed die wél schadelijk kunnen zijn, en dan gaat het met name om drugs- en medicijnresten.

Vervuild donorbloed

Zo vonden ze bijvoorbeeld resten van angstonderdrukkende medicijnen in acht van de achttien samples, en restjes hoestdrank in dertien van de achttien samples. Ondanks de kleine hoeveelheid bloed dat voor deze studie werd onderzocht, waren vrijwel alle bloedsamples op de een of andere manier vervuild. Een groot probleem dat op grotere schaal verder onderzocht moet worden, vinden de wetenschappers.

Bron | Mindbodygreen
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant