Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Burn-out is eindelijk officieel erkend als ziekte door de WHO

burn-out-margriet.jpg

Als jij of iemand in je omgeving een burn-out heeft (gehad), weet je dat het je hondsberoerd kan maken. Maar een ‘ziekte’ werd het officieel nog niet genoemd.

Tot nu. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Genève heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) burn-out officieel erkend als een zelfstandige beroepsziekte. Eindelijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Stress op werk

De WHO omschrijft een burn-out als ‘voortkomend uit chronische stress op de werkplek, die tot onder meer een negatieve houding ten opzichte van het werk en mindere prestaties kan leiden’. Het wordt dus vooral als een werkgerelateerde ziekte behandeld, terwijl ervaringsdeskundigen vast weten dat werk niet per se de trigger van deze ziekte hoeft te zijn.

Vaak ontstaat een burn-out door een combinatie van privé en werk – of juist het ontbreken daarvan. Bijvoorbeeld door een drukke baan in combinatie met een relatiebreuk, sterfgeval in de familie of een rol als mantelzorger. Enfin: dat er nu officiële erkenning voor is en het daardoor makkelijker vastgesteld kan worden door een arts, is al hartstikke fijn.

Gokverslaving

Daarmee komt de burn-out op een lijst van 55.000 ziekten, symptomen en oorzaken van aandoeningen, die opgenomen zijn in de catalogus International Classification of Diseases. Die werd na bijna dertig jaar weer eens kritisch onder de loep genomen en geüpdatet. En niet alleen burn-out, maar ook dwangmatig seksueel gedrag en verslaving aan online-gokken zijn nu erkend als gezondheidsproblemen.

Een goede nachtrust is zo belangrijk voor je gezondheid. Met dit wake-uplight word je energieker en frisser wakker. Nu met 45 procent korting in de Margriet Shop.

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant