Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Burendag: win een bloemetje voor je buur!

buren.png

Zaterdag 26 september is het Burendag, het ideale moment om je buurvrouw of buurman in het zonnetje te zetten. Tag hem of haar op onze Facebook-pagina en wie weet, krijgt je buur een prachtige bos bloemen toegestuurd.

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je met de hele buurt viert. Als je iets leuks hebt bedacht om samen te doen, kun je hiervoor bij het Oranje Fonds een bijdrage tot € 450 aanvragen. Daar kun je heel wat springkussens voor huren!

Zo kan het ook

Wat een gedoe, denken we dan al snel. En ik héb al zo weinig tijd. Maar zeg nou zelf: dit ziet er toch hartstikke gezellig uit?

Ook iets leuks doen met de buurt?

Zou je vaker een buurtbarbecue, een fietstocht of andere ontspannings- en ontmoetingsactiviteiten met de buurt willen organiseren? Dan kan het praktisch en verstandig zijn om een buurtvereniging te starten. Maar voordat je besluit een serieuze vereniging op te starten, kun je beter eerst een testactiviteit organiseren. Zo pak je het aan:

1. Zoek mensen in je buurt die willen helpen
Je kent vast wel mensen in je buurt of straat, die willen helpen. Benader hen en richt een initiatiefgroep op. Bespreek welke activiteiten je wilt organiseren en hoe vaak. Wil je bij voorbeeld jaarlijks een activiteit organiseren of misschien vaker?

2. Benader met de initiatiefgroep de andere bewoners in de buurt
Maak als initiatiefgroep een buurtbrief met daarin informatie over jullie plannen. Vertel dat jullie een buurtvereniging willen oprichten, die allerlei gezellige activiteiten gaat organiseren. Vraag de buurtbewoners of ze willen meedenken en meedoen. Zet in de brief de namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van de leden van de initiatiefgroep.

3. Organiseer de eerste buurtactiviteit
Beleg een vergadering met alle buurtbewoners die willen helpen bij het organiseren van buurtactiviteiten. Bespreek met hen wat je wanneer gaat organiseren. Vergeet niet om ook afspraken te maken betreffende de contributie. Spreek duidelijk af wie wat gaat doen en organiseer de eerste activiteit.

4. Maak een opzet voor vervolgactiviteiten
Als de eerste buurtactiviteit succesvol is verlopen, kun je samen met de initiatiefgroep een opzet maken voor vervolgactiviteiten. Deze zet je in een buurtbrief en je vraagt de buurtbewoners aan te geven aan welke activiteiten zij willen deelnemen. Begin voorzichtig. Beter eens per jaar een goed bezochte activiteit dan elke maand een activiteit met nauwelijks deelnemers!

5. Houd goed contact met de buurt
Wanneer alle activiteiten goed verlopen en er veel bewoners aan deelnemen, kun je overwegen om een officiële buurtvereniging te starten met een bestuur, bestuursverkiezingen, statuten, een huishoudelijk reglement (voorbeeld) en bestuurs- en ledenvergaderingen. Aan het oprichten van een vereniging zijn wel notariskosten verbonden.

Stuur je buur een (gratis) bloemetje!

Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon klein houden. Wil je je buurvrouw of buurman graag bedanken of gewoon zomaar in het zonnetje zetten? Tag hem of haar dan vandaag (26 september) op Margriets Facebookpagina en wellicht ontvangt je buur dan een prachtige bos bloemen!

Bron | prowonen.nl

Ook interessant