Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó stel je je bureaustoel in én nog 14 tips voor een gezonde werkhouding

bureaustoel-instellen-gezon.jpg

Dat te lang op dezelfde plek in een zelfde houding werken niet goed voor ons is, weten we allemaal. Maar wat is dan wel goed voor een gezonde werkhouding op kantoor of thuis? De ergonoom geeft tips.

“Als mens ben je in staat om heel veel taken te kunnen verrichten. Maar daar heb je wel het goede gereedschap voor nodig. Voor de mensen die zittend werk doen, is een bureaustoel essentieel gereedschap. Want deze ondersteunt je lichaam waar nodig en zorgt ervoor dat je zo min mogelijk je spieren continue belast,” legt Eddy de Vries, ergonoom bij ARTEZA Advies, uit. “Een gezonde, ergonomische werkhouding voorkomt klachten.”

8 tips voor de juiste werkhouding

 1. Stel je bureaustoel in op de juiste stand zodat je onderrug ondersteund wordt en je voeten plat op de grond staan.
 2. Stel het bureau op de juiste hoogte in zodat je ellebogen een hoek van 90 graden maken.
 3. Zit niet op het puntje van je stoel, maar gebruik het hele zitvlak. “In je bureaustoel zou je net zo moeten zitten als in je autostoel. Alsof je het gaspedaal indrukt onder je bureau,” zegt De Vries.
 4. Als je het prettig vindt en je werk het toelaat kun je zittend en staand werk afwisselen. Eddy de Vries: “Beschik je over een zit/sta-bureau dan adviseer ik om een half uur werk onder te verdelen in: 20 minuten zitten, 8 minuten staan en 2 minuten van je werkplek af te gaan en te bewegen.”
 5. Sta regelmatig op en ga lopen.
 6. “Haal alleen voor jezelf iets te drinken, wees sociaal en haal nooit voor een ander, want ook die hebben beweging nodig,” zo redeneert Eddy.
 7. Neem de trap in plaats van de lift.
 8. Doe oefeningen om de spieren los te maken, zoals de beroemde ‘appels-pluk’-oefening. Bekijk in onderstaande video hoe je die doet.

Bureaustoel instellen

“Een goede bureaustoel moet minimaal vijf instelmogelijkheden hebben,” vertelt De Vries. Hij legt uit wat deze mogelijkheden zijn:

1. Instelbare zithoogte: het bereik moet 40 – 55 cm zijn.
2. Instelbare zitdiepte: je zitting moet minimaal 10 cm naar voren geschoven kunnen worden.
3. Instelbare rug- en bekkensteunhoogte.
4. Instelbare armsteunhoogte- en breedte: het bereik moet qua hoogte 20 – 31 cm  zijn. De breedte moet 36 – 53 cm zijn.
5. Dynamische instelling, oftewel je stoel moet je ondersteunen tijdens al je activiteiten. Of dat nu naar voren reiken is om iets te pakken of achteroverleunend tijdens het telefoneren.

Heb je op je werk geen vaste werkplek? Dan is het belangrijk om aan het begin van je werkdag je werkplek goed in te stellen. Elke dag weer, zo adviseert Eddy.

Meer weten over goed zitten op je bureaustoel en het instellen ervan? Kijk dan op bma-ergonomics.com.

Hele dag achter een beeldscherm? Denk hieraan!

Veel mensen – en vooral degenen die thuis werken – brengen hele dagen door achter een beeldscherm. Eddy de Vries geeft onderstaande tips:

 1. Het beeldscherm moet minstens 50 centimeter en maximaal 70 centimeter van je af staan.
 2. Het scherm moet recht voor je staan en iets achterover gekanteld, zoals je ook een boek leest. Als je rechtop zit en recht voor je uitkijkt, moet de bovenrand van het scherm op minimaal 10 cm onder oog(kijk)hoogte staan. Je kijkt dus als het ware net iets over het scherm heen als je rechtuit kijkt. In je natuurlijke houding kijk je dan iets omlaag en zie je het midden van het beeldscherm.
 3. Wie vooral op het beeldscherm zelf kijkt, kan het beste kiezen voor een laag verlichtingsniveau in de ruimte om het beeldscherm heen. Moet je documenten invoeren? Dan is een aparte leeslamp de beste oplossing.
 4. Probeer lichtcontrasten (zoals invallend zonlicht, felle verlichting) te beperken. Je ogen moeten zich dan steeds op een wisselende hoeveelheid licht instellen. Dat is zeer vermoeiend.
 5. Vermijd spiegeling in het scherm: zonwering, lichtbronnen afschermen, beeldscherm haaks op en het liefst zover mogelijk van het raam af.
 6. Meestal leest een scherm met donkere letters tegen een lichte achtergrond het makkelijkst. Maar voor erg lang kijken naar hetzelfde scherm zijn witte letters tegen een blauwe achtergrond ook erg goed.

Bronnen | ARTEZA Advies, bma-ergonomics.com
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant