Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Brrr: inwoners van Parijs zijn verplicht om op ‘rattenjacht’ te gaan

rattenjacht.jpg

Inwoners van Parijs hebben een nogal bijzondere opdracht gekregen van de gemeente. Ze zijn namelijk verplicht om de komende tijd in en rond hun huizen op rattenjacht te gaan. Doen ze dit niet, dan kunnen ze een boete van 450 euro krijgen.

Inwoners zijn onder andere verplicht om rattengif te strooien, rattenvallen te zetten en hun vuilcontainers af te sluiten. Ook moeten ze ventilatiekanalen in hun huis afdekken met fijnmazig gaas.

Vernielingen

De nieuwe maatregelen zijn er natuurlijk niet voor niks. Parijs kampt al jaren met een heuse rattenplaag. Volgens deskundigen lopen er in Parijs zo’n 3,7 miljoen ratten rond, wat ruim anderhalf keer zoveel is als het aantal inwoners. De ratten richten op grote schaal vernielingen aan tijdens hun zoektocht naar eten en verspreiden gevaarlijke ziektes.

Vooral de afgelopen jaren is het probleem flink toegenomen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen meer eten laten rondslingeren. Daarnaast planten de ratten zich razendsnel voort: één mannetje en één vrouwtje kunnen in een jaar tijd uitgroeien tot een rattenkolonie van 5.000 beesten.

Speciale campagne

Het stadsbestuur heeft al het nodige gedaan. De afgelopen twee jaar werd 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor preventie en bestrijding. In parken werden massaal rattenvallen gezet en er verschijnen duizenden nieuwe prullenbakken op straat, van metaal. Bij de oude vuilnisbakken weten de ratten razendsnel de plastic zak open te scheuren.

Nu is het de beurt aan de burgers zelf, vindt de gemeente. Om deze reden wordt er in het voorjaar vier maanden lang een speciale campagne gevoerd, waarbij bewoners zelf in actie moeten komen in en rond hun huizen. Een speciale politiebrigade zal controles gaan uitvoeren en boetes uitdelen.

 

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Foto | iStock

Ook interessant