Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Broer Peter R. de Vries: ‘Ik hoop dat iemand hem opvolgt’

peter-r-de-vries-broer.jpg

De uitvaart van Peter R. de Vries maakte diepe indruk op alle aanwezigen. Na de dienst, deelt zijn jongere broer Wouter voor de camera van RTL Boulevard een aantal mooie woorden over ‘Peter zonder R’ met de wereld.

En hij uit een belangrijke wens over Peters nalatenschap. “Peter zal uniek blijven.”

Dubbel gevoel na uitvaart Peter R. de Vries

“Dubbel”, antwoordt Wouter op de vraag hoe hij zich na de dienst voelde. “Je bent je broer kwijt en het is fantastisch goed gegaan. We hebben de kist gedragen, dat was een fenomenaal moment. Dat zal ik mijn hele leven niet meer vergeten.” Naast onder anderen Peters kinderen, gaf ook Wouter een toespraak met een lach en een traan. Daarin deelde hij een leuke jeugdherinnering, die hij nogmaals in het openbaar op tv herhaalt: samen met Peter, was hij kampioen hooghouden. “Ik daag alle broertjes, vaders, zoons en profvoetballers uit om die 807 keer ook te halen. Ik denk zelfs dat iets van 750 daarvan met het hoofd was.”

Lees ook:
Vriendin Peter R. de Vries: ‘Hij schreef meer dan honderd lieve briefjes voor me’

Chapeau, Peter

Wouter geeft aan de misdaadverslaggever natuurlijk vooral te blijven herinneren ‘als broer, als Peter zonder R’. “Ik heb vaak genoeg een pak rammel van hem gehad, omdat ik twee jaar jonger was”, glimlachte hij. Tegelijkertijd was Peter ook de grote broer die zijn broertje voor zijn afstuderen een envelop met driehonderd gulden toestopte, met een briefje waarop stond: ‘Chapeau, Wouter. Chapeau’, zo las Wouter volgens aanwezigen voor tijdens de dienst. “Ik moest opzoeken wat het woord betekende”, zo zei Wouter in zijn speech. “Nu weet ik het. Chapeau, Peter. Chapeau.”

Onopgeloste moorden

Wouter vertelt ‘heel wat tranen’ te hebben gelaten. Hoe hij omgaat met het verlies, weet hij nog niet. Hij uit wel een belangrijke wens over het nalatenschap van zijn broer. “Ik hoop dat er voor de mensen voor wie hij altijd klaarstond een soort substituut (plaatsvervanger of opvolger, red.) komt. Dat is wel hard nodig als we over alle namen en moorden die nog niet opgelost zijn horen. Dan hoop ik dat Nederland daar wat aan gaat doen. Ik kan me niet indenken dat dat één persoon wordt, want Peter zal uniek blijven. Dat zullen er misschien veel meer worden.”

Lees ook:
Peter R. de Vries: ‘Na 20 jaar konden we de verdachte van de moord op Nicky Verstappen oppakken’

‘Enige atheïst in de hemel’

Naast zijn broer en kinderen, sprak onder anderen ook Anja du-Bois tijdens de uitvaart over de steun die ze van Peter kreeg toen haar man Herman Viets onterecht vastzat voor verkrachting en moord. “Peter had niks met geloof. Ik weet zeker dat hij nu de enige atheïst in de hemel is en ik hoop dat ze hem daar met applaus en klaroengeschal hebben verwelkomd.”

Beelden van de speeches worden niet vrijgegeven, op die van presentator Khalid Kaseem na. Hij was donderdag de ceremoniemeester van de uitvaart en opende die met een persoonlijke toespraak, die je hieronder kunt zien en beluisteren. “Jaar in jaar uit zat hij in huiskamers waar het verdriet het grootst was, stond hij zij aan zij met mensen die bang waren dat hun dierbaren werden vergeten.”

Bron | RTL Boulevard, Dagblad van het Noorden
Beeld | Brunopress

Ook interessant