Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hoopvol nieuws: Brits coronavaccin lijkt goed te werken bij jongeren én ouderen

brits-coronavaccin-lijkt-goed-te-werken-bij-jongeren-en-ouderen.jpg

De strenge maatregelen houden voorlopig nog wel even aan en als we naar de dagelijkse besmettingsaantallen kijken, lijkt het coronavirus de komende maanden niet uit ons leven te verdwijnen. Daarom is het tijd voor wat voorzichtig hoopvol nieuws: het Britse coronavaccin lijkt goed te werken. 

Niet alleen bij jongeren, ook ouderen blijken goed te reageren op het Britse coronavaccin. 

Brits coronavaccin lijkt te werken

De Oxford University en het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca werken samen aan een Brits coronavaccin. Sinds januari zijn zij al bezig met het vaccin dat AZD1222 heet. En hoewel dit nog in de testfases zit, laten beide partijen aan The Guardian weten dat dit proces tot nu toe bemoedigend verloopt. Ook voor ouderen. Testpersonen boven de 56 jaar tot zelfs 70-plussers blijken bij dit coronavaccin dezelfde antistoffen aan te maken als jongere testpersonen. Dit bleef eerder het grote vraagstuk rondom het ontwikkelen van een coronavaccin, omdat bij oudere mensen het immuunsysteem steeds zwakker wordt. Hierdoor bouwen ouderen lastiger antistoffen op, waardoor een coronavaccin mogelijk minder goed zou werken.

Minder bijwerkingen bij ouderen

Daarnaast melden ouderen minder bijwerkingen van het Brits coronavaccin en lijkt het net zo goed te werken als bij jongeren, omdat beide groepen dezelfde immuunrespons op het vaccin hebben. Volgens een woordvoerder van AstraZeneca tonen de resultaten hiermee steeds meer aan dat het coronavaccin veilig is. Al wordt daar ook een kanttekening bij geplaatst, want het kan natuurlijk ook zo zijn dat ouderen bepaalde pijntjes, bijvoorbeeld spierpijn in een arm, niet signaleren als bijwerking van het vaccin. Daardoor lijkt het misschien bij ouderen alsof er minder bijwerkingen zijn dan bij jongeren. 

Lees ook: Hoe veilig is het coronavaccin nu het onderzoek zo veel sneller gaat dan normaal?

Eind 2020 al een vaccin

De makers van het Britse coronavaccin hopen voor het einde van 2020 een beperkte hoeveelheid van het coronavaccin al op de markt te brengen en te starten met vaccineren. Daarvoor is het eerst nog wachten op de resultaten van fase twee en drie de komende maanden. Daarna moeten ook andere landen het Britse coronavaccin nog goedkeuren. De Britse staatssecretaris van Volksgezondheid Matt Hanock is iets terughoudender en verwacht dat een veilig coronavaccin pas begin 2021 klaar zal zijn. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | The Guardian
Beeld | iStock

M47

Margriet 47 ligt nu in de winkel! Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant