Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wist je dat: ons brein voert ’s nachts taakjes van overdag uit

wist-je-dat-ons-brein-voert-s-nachts-taakjes-van-overdag-uit.jpg

Uit een onderzoek gehouden onder verlamde patiënten blijkt dat ons brein ’s nachts de taakjes oefent die hij overdag heeft uitgevoerd. De verlamde patiënten speelden overdag een geheugenspel met een breinbestuurde cursor en herhaalden dat spelletje tijdens hun slaap, meldt ‘NRC’.

Hun leertaak was gebaseerd op het geheugenspelletje Simon, waarbij de speler telkens een steeds langer wordende willekeurige reeks van vier kleuren met bijbehorende klanken moet nadoen.

Brein oefent taakjes ‘offline’

De verlamde patiënten speelden dat op een computerscherm en hun hersencel-activaties konden daarbij goed gevolgd worden dankzij het breinimplantaat. Ze oefenden allerlei verschillende kleurvolgordes, maar ook één telkens dezelfde volgorde. Tijdens een kort dutje is de zenuwactivatie opgemeten. Voor het eerst is direct in een mensenbrein gezien dat hersencellen tijdens de slaap activatiepatronen herhalen die precies hetzelfde zijn als bij een eerder aangeleerde taak. Je zou kunnen zeggen dat de hersens het taakje ‘offline’ oefenen. 

Het verschijnsel houdt zeer waarschijnlijk verband met het vastleggen van nieuwe herinneringen in ons langetermijngeheugen. Bij ratten en muizen is dit al twintig jaar geleden gemeten. Net als bij deze knaagdieren blijkt dat mensen de snelheid van afspelen varieert: soms ligt die tien keer zo hoog als de daadwerkelijke activiteit, maar soms ook twee keer zo laag.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NRC
Beeld | iStock

Ook interessant