Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Brandweer waarschuwt voor de gevaren van wensballonnen

brandweer-waarschuwt-voor-gevaren-van-wensballonnen.jpg

Nu er in Nederland een vuurwerkverbod geldt, gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Zo zijn wensballonnen momenteel niet aan te slepen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat wensballonnen in veel gemeentes verboden zijn.

En dat is niet voor niks.

Wat is een wensballon?

De wensballon komt oorspronkelijk uit China, waar ze al zeker tweehonderd jaar wensballonnen de lucht in sturen. De ballonnen zijn gemaakt van rijstpapier en worden door een vuurtje omhoog geblazen. Omdat er op de ballon een wens geschreven kan worden, worden de ballonnen ‘wensballonnen’ genoemd. De gedachte achter de ballon is dat als ‘ie eenmaal in de lucht hangt, ook geluk zal brengen. Voor veel mensen is dit dan ook een reden om dit jaar voor 2021 een wensballon de lucht in te sturen.

Waarschuwing brandweer

Maar waar veel mensen geen rekening mee houden, is dat zo’n wensballon ook heel gevaarlijk kan zijn. Op de site van de brandweer is dan ook te lezen dat ze het gebruik van wensballonnen sterk afraden. Volgens hen is het niet voor niks dat de wensballonnen in veel gemeentes inmiddels al verboden zijn (denk aan Delft, Helmond, Voorst en Weert).

Volgens de brandweer zijn de regels zo ingewikkeld, dat het bijna niet mogelijk is om op een veilige manier een wensballon los te laten. Het enge aan zo’n ballon is namelijk dat als je ‘m eenmaal hebt losgelaten, je er geen invloed meer op hebt. Dit vergroot het risico op brand. Wensballonnen kunnen snel scheuren of door wind op een ongewenste plek terechtkomen.

Lees ook:
Feestje? In déze stad zijn ballonnen voortaan verboden

Belangrijke tips van brandweer

Mocht je er desondanks tóch voor kiezen om wensballonnen los te laten, dan is het volgens de brandweer belangrijk om je aan de volgende regels te houden:

  • Koop niet zomaar online een wensballon: zorg ervoor dat de ballon voldoet aan de eisen van de Voedsel en Warenautoriteit.
  • Bevestig alleen een door de importeur bijgeleverde kaart aan de wensballon en ga niet zelf met kaartjes aan de slag.
  • Laat een ballon alleen buiten op, nooit binnenshuis.
  • Check van tevoren of het in jouw gemeente wel is toegestaan om wensballonnen los te laten.
  • Laat het alleen doen door mensen van achttien jaar en ouder.
  • Laat een ballon altijd met twee mensen tegelijk op.
  • Als je de ballon hebt aangestoken, wacht dan anderhalve minuut voordat je de ballon loslaat.
  • Kijk de ballon zo lang mogelijk na. Bij gevaar kun je dan altijd nog ingrijpen.
  • Houd een emmer bluswater bij de hand.

Slecht voor milieu

Een mogelijke brand is overigens niet het enige gevaar van de ballonnen. Volgens stichting Greenleave zijn de wensballonnen ook ontzettend slecht voor het milieu. Tellingen op het strand wijzen uit dat er steeds meer ballonresten en linten gevonden worden. Dit heeft verschrikkelijke gevolgen voor dieren. Ze raken namelijk verstrikt in de linten en de ballonresten worden in magen van vogels en vissen teruggevonden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Greenleave, Omroep Brabant, Brandweer
Beeld | Getty

Margriet extra winter

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant