Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Botanisch stoepkrijten is helemaal hip, maar wat is het?

botanisch-stoepkrijten-is-een-grote-hype-maar-wat-is-het-eigenlijk.jpg

Zie jij de laatste tijd opvallend veel stoepkrijt-verwijzingen naar planten op straat? Dit is niet voor niks: ‘botanical chalking’ (oftewel botanisch stoepkrijten) is momenteel een echte hype. Door planten op de stoep te voorzien van een naam is het de bedoeling dat wandelaars zich wat bewuster worden van de natuur onder hun voeten.

In Nederland is botanisch stoepkrijten vooral een initiatief van Hortus Botanicus in Leiden.

Meer oog voor ‘taaie, groene rakkers’

Het idee is dat mensen de naam van stoepplanten met stoepkrijt erbij schrijven. Veel mensen zien stoepplanten namelijk als onkruid, terwijl we volgens Hortus Botanicus veel meer oog zouden moeten hebben voor deze ‘taaie, groene rakkers’, zoals een weegbree, kleine veldkers, herderstasje, rode klaver, paarse dovenetel en zandraket.

Belangrijk voor biodiversiteit

Naast het botanisch stoepkrijten roept Hortus iedereen ook op om stoepplantjes te gaan onderzoeken want ze zijn ontzettend nuttig. Ze helpen de stad verkoelen, ze bieden voedsel aan voor onder andere bijen en andere bestuivers en ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

Steeds meer stoepplanten

Mocht je nu zelf aan de slag willen gaan met botanisch stoepkrijten, dan kun je je geluk op. Volgens Hortus Botanicus zijn er steeds meer stoepplantjes te zien in het straatbeeld omdat er momenteel een verbod heerst op de onkruidverdelger glyfosaat. Gemeenten mogen dit gif sinds een tijdje niet meer gebruiken in de openbare ruimte. In plaats daarvan worden onwenselijke stoepplantjes nu vaak met een borstel of heet water weggehaald, wat natuurlijk veel milieuvriendelijker is.

Inspiratie voor botanisch stoepkrijten

Nieuwsgierig naar Botanisch stoepkrijten? Hier een aantal leuke voorbeelden:

Onze favoriet:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NPO1 Radio, Twitter
Beeld | iStock

Margriet 21 ligt in de schappen! Een extra dik nummer over het grote genieten na het pensioen, met overheerlijke recepten, een interview met Johnny de Mol over zijn moeder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Margriet 17

Ook interessant