Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

RIVM: ‘Het sproeien van je tuin tijdens een hittegolf moet strafbaar worden’

het-sproeien-van-je-tuin-kan-je-in-de-toekomst-een-boete-opleveren.jpg

Tijdens een hittegolf is het natuurlijk fijn om je planten wat extra water te geven. Maar het sproeien van je tuin kan je in de toekomst zomaar een boete opleveren. Het Rijk wil namelijk meer mogelijkheden krijgen om het gebruik van drinkwater door huishoudens en bedrijven in geval van nood te kunnen beperken.

Het RIVM adviseert dat het uitdelen van boetes of waarschuwingen een optie moet zijn.

Nieuwe regels

Dit zou betekenen dat je bijvoorbeeld een boete kunt krijgen voor het vullen van een zwembadje tijdens een hittegolf. Of dat je voor het sproeien van je tuin of het wassen van je auto een bekeuring krijgt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is momenteel bezig met het opstellen van regels die het de overheid makkelijker maakt om bij dreigende drinkwatertekorten beperkingen op te leggen aan huishoudens en bedrijven. Het advies van het RIVM om boetes uit te delen wordt volgens een woordvoerder van het ministerie nu niet overgenomen, maar het is niet bekend of dit in de toekomst wel het geval zal zijn.

Lees ook
Waarom je de komende dagen zo min mogelijk water moet verbruiken

Eerdere oproep

Tijdens de huidige hittegolf is gebleken dat drinkwaterbedrijven tijdens piekmomenten soms tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen. Drinkwaterbedrijf Vitens deed daarom recent een dringende oproep aan huishoudens om zuiniger om te gaan met hun watergebruik. Omdat mensen ineens veel meer water gingen gebruiken, raakten de waterreservoirs sneller leeg. Hierdoor moest de druk in de leidingen worden verlaagd, maar dit kon wel betekenen dat er op sommige plekken geen water meer uit de kraan zou komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant