Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit wordt per 1 december de boete voor het niet dragen van een mondkapje

boete-niet-dragen-mondkapje.jpg

Het is op dit moment op de meeste plekken nog steeds een dringend advies om een mondkapje te dragen en er geldt slechts op enkele plekken, zoals in het openbaar vervoer, een verplichting. Maar daar komt, als het aan minister Grapperhaus ligt, binnenkort verandering in. Voor het niet dragen van een mondkapje in een publieke ruimte heb je per december namelijk een boete aan je broek hangen.

Zo zit het met de hoogte van de boete en de kans op een strafblad.

Boete voor het niet dragen van een mondkapje 

Het voorstel voor een mondkapjesplicht van minister Grapperhaus gaat volgende week naar de Tweede Kamer. Indien de Tweede Kamer instemt met het voorstel, kun je per 1 december een boete krijgen voor het niet dragen van een mondkapje. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan NU.nl. De boete bedraagt 95 euro, net als andere coronaboetes, zoals te weinig afstand houden. Door de hoogte van de boete komt dit dus niet op je strafblad te staan. Eerder waren coronaboetes 390 euro en kreeg je wel een strafblad, omdat de boete meer dan 100 euro bedraagt. Dit werd in september door de Tweede Kamer al bijgesteld naar 95 euro. Tot 1 december blijft het een dringend advies om een mondkapje te dragen. 

Uitzondering

Vanaf 1 december kan iedereen vanaf dertien jaar dus hoogstwaarschijnlijk een boete krijgen voor het niet dragen van een mondkapje. Maar er zijn uitzonderingen. Voor mensen met een psychische, fysieke of verstandelijke beperking en chronisch zieken die geen mondkapje kunnen dragen, geldt de mondkapjesplicht niet. Ook hoef je geen mondkapje op tijdens het sporten, acteren of andere podiumkunsten en bij media-optredens. Daarnaast heb je bij het overtreden van de mondkapjesplicht niet direct een boete aan je broek hangen, je krijgt namelijk eerst een waarschuwing. 

Lees ook: Van droge huid tot ‘maskne’: zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Coronawet

De Tweede Kamer moet dus nog instemmen met het voorstel. Daar zal waarschijnlijk volgende week over worden gepraat. De juridische onderbouwing voor de mondkapjesplicht komt in de nieuwe tijdelijke coronawet, die al wel door de Eerste – en Tweede Kamer is goedgekeurd. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NOS, NU.nl, Telegraaf
Beeld | Getty Images

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant