Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is de boete voor rijden met een bevroren of beslagen autoruit

boete-bevroren-autoruit.jpg

Het is het laatste waar je zin in hebt als je ’s ochtends naar buiten stapt en haast hebt: de autoruit krabben. Toch kun je het maar beter wel doen, want de politie mag je een fikse boete geven als je met een bevroren autoruit rondrijdt.

Je kunt het dus wel vergeten om alleen dat ene vierkantje in je gezichtsveld schoon te krabben.

Boete voor bevroren autoruit

Het gaat hier niet alleen om ijs: ook condens mag niet. Het is de bedoeling dat je voldoende zicht door je voor- en zijruiten hebt en goed in de spiegels kunt kijken. Is dit niet het geval, dan kun je een boete krijgen. Voor onvoldoende zicht door de voor- en zijruiten is de boete 240 euro. Voor de spiegels, kun je 140 euro boete krijgen. Zijn beide niet goed schoongemaakt, dan krijg je dus een boete van 380 euro.

Verkeersveiligheid

Dat is niet mis, maar deze boete wordt natuurlijk wel met een reden uitgegeven. Als je ruiten deels bedekt zijn met ijs of condens, dan is er een kans dat je een fietser of wandelaar net niet kunt zien. En dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid. Gewoon even goed schoonmaken dus, ook als je haast hebt.

Autoruit ijsvrij krijgen

Hoe je het snelst je autoruit ijsvrij kunt krijgen? Met een goede krabber en/of antivriesspray. Goedkope krabbers kunnen krassen op je ruiten maken, net als alternatieven, zoals bankpasjes. Heet water en de verwarming heel hard aanzetten kun je beter niet doen, omdat het grote temperatuurverschil barsten in je ruit kan maken. De motor alvast aanzetten tijdens het krabben om de auto ‘op te warmen’ werkt helaas ook niet, en is alleen maar slecht voor de motor en het milieu. Gewoon ouderwets krabben werkt uiteindelijk het best, dus.

Boven nul

En vergis je niet in de temperatuur: ook als het buiten niet vriest, kun je nog steeds ijs op de auto hebben. Het materiaal van auto’s koelt sneller af dan de omgeving, waardoor het ook een of twee graden boven nul raak kan zijn. Altijd even goed voelen of er ijs of condens op de ruiten zit, dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant