Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zó hoog is de boete die je straks krijgt voor appen op de fiets

boete-appen-fiets.jpg

Het is levensgevaarlijk, maar toch blijven we veel mensen zien die het om ons heen doen: appen op de fiets. Hoewel het nu nog niet strafbaar is, wordt het dat met ingang van 1 juli 2019 hoogstwaarschijnlijk wel. 

Haagse bronnen hebben aan het AD verklapt dat de nieuwe verkeersboete aanstaande vrijdag wordt besproken in de wekelijkse ministerraad. Ook hebben de insiders onthuld dat de bekeuring 95 euro gaat bedragen. De hoogte ervan is naar verluidt afgestemd op andere sancties, die al gelden voor overtredingen in het verkeer.

Appen op de fiets komt je straks net zo duur te staan als het rijden door rood licht en rechts inhalen op de fiets; ook voor die overtredingen valt er een bekeuring van 95 op de mat. Zit je onder invloed op de tweewieler, dan kost je dat vandaag de dag 100 euro. En bovenop die bedragen komen nog de administratiekosten.

Appen in de auto

Voor bestuurders van een auto geldt de boete voor telefoongebruik tijdens het rijden al. Word je al append betrapt door de politie, dan zul je maar liefst 240 euro moeten betalen. Deze bestaande bekeuring ligt aanzienlijk hoger dan de toekomstige boete voor appen op de fiets. Dat zou volgens experts te maken hebben met de schade (aan anderen) die de overtreding kan opleveren.

Ogen op de weg

Uit onderzoek blijkt dat handsfree bellen en muziek luisteren via oortjes al slechter weggedrag veroorzaakt, maar dat het pas écht gevaarlijk wordt wanneer je ogen niet op de weg gericht zijn. Volgens experts van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) staat appen in het verkeer met stip op één.

Breder

Met ingang van 1 juli word je niet alleen beboet voor appen op de fiets, maar wordt het bovendien verboden om een ‘mobiel elektronisch apparaat’ vast te houden tijdens het besturen van welk voertuig dan ook. Het wordt dus iets breder getrokken. Dus app jij niet achter het stuur, maar stel je weleens het navigatie-apparaat in tijdens het rijden? Ook dat is straks niet meer toegestaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ad.nl
Beeld | iStock

Ook interessant