Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Appen achter het stuur? Vanaf nu loop je nog meer kans om betrapt te worden

appen-achter-het-stuur-vanaf-nu-loop-je-nog-meer-kans-op-een-boete.jpg

Dat appen achter het stuur niet verstandig is, hoeven we je vast niet te vertellen. Helaas zijn er nog steeds genoeg autobestuurders die zich hier regelmatig schuldig aan maken. Gelukkig lopen die autobestuurders vanaf vandaag nóg meer kans om hiervoor gepakt te worden.

Het Openbaar Ministerie (OM) zet namelijk slimme camera’s in om dit soort bestuurders op te sporen.

Hoge boete voor appen achter het stuur

De camera’s van het OM sturen gefotografeerde overtredingen automatisch door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Als de overtreding daar definitief wordt vastgesteld, dan krijg je een boete van maar liefst 240 euro. De camera’s maken beelden van boven schuin naar beneden. Hierdoor wordt het gezicht van de bestuurder niet vastgelegd, maar zijn handen en kenteken wel. Nederland is het eerste land in Europa dat dit soort camera’s inzet.

Lees ook: Voorkom ongelukken: zó stel je de koplampen van je auto goed af

Duidelijke foto’s

Alleen als het systeem denkt dat er een telefoon wordt vastgehouden, gaat er een foto naar het CJIB. Daar heeft een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) de taak om te beoordelen of een overtreding definitief is of niet. Bang dat je straks wordt beboet, terwijl je niet op je telefoon keek hoef je volgens het OM niet te zijn. De foto’s zouden namelijk duidelijk genoeg zijn om een boete op te kunnen leggen. Mocht je een boete krijgen, dan kun je zelfs nog naderhand de foto’s opvragen. Ook is het mogelijk om een beroep aan te tekenen tegen de opgelegde boete.

Verminderen van telefoongebruik achter het stuur

Wat zo handig is aan de camera’s, is dat ze dag en nacht en bij alle weersomstandigheden werken. Daarnaast zijn ze ook nog eens makkelijk te verplaatsen, waardoor het systeem elke dag op een andere plek kan worden ingezet. “Daarmee krijg je het gevoel dat je altijd en overal bekeurd kan worden voor een overtreding,” zo vertelt Achilles Damen, verkeersofficier bij het OM. “Dat moet het handheld telefoongebruik achter het stuur verminderen en de veiligheid op de weg vergroten.”

Te veel capaciteit van politie

Als je nu op appen achter het stuur of bellen wordt betrapt, is het nog zo dat je door de politie langs de kant van de weg wordt gezet. Omdat dit veel capaciteit vergt van de politie, heeft het OM onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor digitale handhaving, waarbij ze dus uiteindelijk bij deze camera’s terechtkwamen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland
Beeld | Getty

Ook interessant