Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ilona kijkt Boer zoekt Vrouw: ‘Brieven schrijven naar een boer is keihard werken’

ilona-kijkt-boer-zoekt-vrouw-brieven-schrijven-naar-een-boer-is-keihard-werken.jpg

‘Boer zoekt Vrouw is wel een dingetje bij ons op de redactie. Gedurende eerdere seizoenen werden er poules georganiseerd en de winnaar daarvan ging aan de haal met een pakket vol ‘boerenprijzen’.

Wat trouwens een behoorlijk rekbaar begrip was, dat ‘boerenprijzen’ – denk: kaarsen met mestgeur en, voor de kenners, de onderbroek van Marcel – maar leuk was het in elk geval altijd. Uit één van die poules is ook het traditionele Boer zoekt Vrouw-uitje ontstaan, dat ik jaarlijks met collega C. en (inmiddels) ex-collega’s A. en M. onderneem. Tijdens zo’n uitje rijden we zo onopvallend mogelijk (nou ja…) langs bij boeren uit het afgelopen seizoen, fotograferen we koeien en kliko’s en hebben we vooral zo’n beetje onafgebroken de slappe lach. Ach, je moet íéts met je vrije tijd, nietwaar.

Nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw

Het moge duidelijk zijn dat het begin van een nieuw seizoen hier met luid gejuich wordt ontvangen en leidt tot de nodige nabesprekingen bij de koffieautomaat. Maar eerst nog even deze nabespreking. De brieven zijn uitgedeeld, dus weten we welke boeren we de komende zondagavonden gaan volgen in hun zoektocht naar de liefde. Geert (51) is tussen zijn 79 brieven vooral op zoek gegaan naar de wauwfactor. Een voorwaarde die hij best even wilde toelichten aan Yvon. ‘Ja, dat ik omkijk en zeg: wauw. Dat is de wauwfactor.’ Goed verhaal, lekker kort.

Keihard werken

Bastiaan (36) kreeg 167 brieven. Of nou ja, brieven; tussen zijn opbrengst zat ook opvallend veel huisvlijt. Een miniatuurboerderijtje, een Playmobil-poppetje op een fietsje en een doos vol met kazen, om maar iets te noemen. Ja mensen, schrijven naar een boer is heel wat anders dan swipen op Tinder. Keihard werken is het. En dan moeten de speeddates en logeerweek nog beginnen…

Lees ook
Quirine kijkt ‘Wie is de Mol?’: ‘Is de Mol zo slim, of is de rest zo dom?’

Pijnlijke stiltes aan de keukentafel

Ook Annemiek (25 en 633 brieven), Jan (35 en 63 brieven) en Geert Jan (61 en 56 brieven) gaan we de komende weken volgen. Van Jan hoefde dat trouwens niet zo. Hij gaf heel eerlijk aan dat hij hoopte wel behoorlijk wat brieven te hebben ontvangen, maar dan nét niet genoeg voor de logeerweek. En dat snap ik ook wel.

Drie wildvreemde vrouwen (of mannen) in je huis lijkt me op zich al behoorlijk verschrikkelijk. En dan staat daar óók nog eens continu een camera op die al die pijnlijke stiltes aan de keukentafel weer genadeloos weet vast te leggen. Maar goed, het zijn allemaal volwassen mensen die – daar ga ik althans van uit – geheel vrijwillig meedoen aan het programma, dus dan moet je dit soort ongemakken maar op de koop toe nemen.

Respect voor de boeren

Veilig thuis vanaf de bank wordt het ongetwijfeld weer genieten, de komende weken. Ik geef eerlijk toe dat dat genieten soms heus een wat voyeuristische inslag zal hebben en er ook het nodige leedvermaak aan te pas zal komen. Maar hoe dit seizoen ook gaat lopen, ik heb sowieso respect voor alle boeren én voor iedereen die heeft durven schrijven. Dus Geert, Bastiaan, Annemiek, Jan en Geert Jan: alvast een welgemeend bedankt dat we even in jullie levens mogen gluren.

Ilona Oerlemans (40) is coördinator tekst- en eindredactie. In haar vrije tijd doet ze heel veel verschillende dingen, maar gewoon thuis op de bank tv-kijken hoort daar ook zeker bij. Liefst naar programma’s met echte mensen. Voor Margriet blogt ze wekelijks over Boer zoekt Vrouw.

Beeld: KRO-NCRV

Ook interessant