Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Boer zoekt vrouw-boerin Agnes gaat het theater in

yvon-en-agnes.jpg

Agnes Lensing-Van de Ven, oud-deelnemer van Boer zoekt vrouw, gaat het theater in. De melkveehouder uit het Drentse Gasselternijveen heeft een zware periode met haar bedrijf achter de rug, maar gaat nu de toekomst ‘positief’ tegemoet.

Agnes, die ook te zien was in het programma Onze boerderij, gaat in het theater haar verhaal doen. Een klaagzang wordt het zeker niet, zegt ze. “Het boerenleven is mijn passie. Als ik daarover begin te vertellen, ga ik stralen.”

Fosfaat

Agnes heeft, net zoals vele andere boeren, te maken met fosfaatproblematiek. Sinds het begin van dit jaar is het aantal koeien dat je in Nederland mag houden begrensd op de hoeveelheid fosfaat die zij in hun mest produceren. De regeling moet de hoeveelheid fosfaat die in het milieu terechtkomt aan een maximum binden. Medio 2015 werden de fosfaatrechten toegekend op basis van het aantal koeien per boerderij. Een aantal boeren had wel nieuwe stallen laten bouwen, maar had die niet op tijd gevuld met nieuw vee. Daardoor liepen zij fosfaatrechten mis en dus het recht om hun stallen alsnog te vullen. De minister van Landbouw, Carola Schouten, wil niet tegemoetkomen aan de oproep van honderdtwintig van deze boeren om een inhaalslag te mogen maken, zo berichtte volkskrant.nl eerder.

Agnes vertelde in het tv-programma Onze boerderij over de situatie op haar bedrijf. “Daarna kwam ik in contact met professor Peter Peters, hoogleraar nanobiologie aan de Universiteit Maastricht. Hij is boerenzoon en wilde me graag helpen. Toen ik hem vertelde dat ik bezig was met een cursus dagvoorzitterschap, raadde hij me aan lezingen te houden over mijn bedrijf,” vertelt Agnes aan boerderij.nl, de website van een weekblad voor de landbouw.

Het resulteerde in de matineevoorstelling Boerin vond professor, waarin professor Peters en Agnes vertellen over hun werk.

Verdomhoekje

“Als boeren zitten we soms in het verdomhoekje. We moeten daarom open en eerlijk vertellen wat we op onze bedrijven doen. Op die manier komen we verder. Met mijn enthousiaste boodschap kan ik begrip kweken. Ik wil niet dat de fosfaatproblematiek centraal staat. Ik wil vooruit en moet niet in het verleden blijven hangen,” vertelt Agnes.

Ze zegt er ‘alles aan te doen’ om boer te kunnen blijven. “Tijdens de opnames van Onze boerderij in februari was er sprake van grote onzekerheid over de toekomst van ons bedrijf. Dat was waardeloos. Dit voorjaar hebben we de knoop doorgehakt en afscheid genomen van 66 koeien en ruim veertig stuks jongvee. Het betalen van boetes was geen optie. Eind juni zijn de laatste dieren weggegaan. Zoiets hoop ik nooit weer mee te maken.”

Het is nog niet duidelijk wat er in 2019 met het bedrijf gaat gebeuren. “Met 75 hectare zijn we een grondgebonden bedrijf. We verhuren een deel van de grond voor de teelt van aardappelen. Als jonge grondgebonden boer hoop ik dat ik aanspraak mag maken op fosfaatrechten uit de fosfaatbank. Maar daar wil ik niet op wachten en afhankelijk van zijn. Ik trek mijn eigen plan en zoek ook naar andere manieren die bijdragen aan de toekomst van ons bedrijf.”

Boek

Agnes laat weten bezig te zijn met het maken van nieuwe plannen. “We willen de oude melkput en het tanklokaal ombouwen tot ontvangstruimte. Ik wil graag schooleducatie opzetten en excursies organiseren,” aldus Agnes. Alle opbrengsten van de theatertour gaan naar het melkveebedrijf. Na de theatertour wil de boerin verder als professioneel spreker. Ook is ze van plan een boek te schrijven.

Bron | boerderij.nl, volkskrant.nl
Foto | KRO-NCRV

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant