Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wist jij dat deze BN’ers zich verkiesbaar hebben gesteld voor de Tweede Kamer?

deze-bners-hebben-zich-verkiesbaar-gesteld-margriet.jpg

Deze week staat in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamer staan naast bekende politici ook aardig wat BN’ers. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En welke BN’ers hebben zichzelf verkiesbaar gesteld en kunnen dit jaar in de Tweede Kamer belanden?

Hier een overzichtje van de BN’ers die zich dit jaar verkiesbaar hebben gesteld.

BN’ers als lijstduwers

Dat partijen BN’ers op hun kieslijst zetten is eigenlijk heel slim: BN’ers kunnen er nu eenmaal door hun bekendheid voor zorgen dat partijen extra stemmen krijgen. De Bekende Nederlanders worden in dit geval dan ook wel ‘lijstduwers’ genoemd. Er zijn in het verleden al wat BN’ers geweest die de Eerste of Tweede Kamer wisten te bereiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Pia Dijkstra (D66), Erica Terpstra (VVD) en Leonie Sazias (50PLUS)?

Welke BN’ers hebben zich verkiesbaar gesteld?

Dit jaar hebben de volgende Bekende Nederlanders zich verkiesbaar gesteld:

Babette van Veen

Babette van Veen ken je misschien wel als de dochter van Herman van Veen of als Linda Dekker uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Babette is een ontzettende dierenliefhebber en is dan ook een lijstduwer voor de Partij voor de Dieren. Babette staat op plek 41 van de partij.

Lucille Werner

Lucille Werner kennen we natuurlijk vooral als Lingo-presentatrice. Lucille staat op plek 10 bij het CDA. “De ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, neem ik mee naar Den Haag om directer invloed te kunnen uitoefenen op het beleid. Zo’n Kamerlidmaatschap, daar krijg ik enorm veel energie van,” zo laat ze weten op de website van het CDA.

Maarten van der Weijden

Bij sportliefhebbers doet de naam Maarten van der Weijden vast wel een belletje rinkelen. De zwemmer staat op de laatste plaats bij de VVD, namelijk nummer 80. De kans is dus heel klein dat hij zal plaatsnemen op een blauwe zetel.

Lees ook: Van dromen tot hun grootste inspiratie: drie vragen aan 6 vrouwelijke politici

Romana Vrede

Als je regelmatig naar De Wereld Draait Door hebt gekeken, dan komt de naam Romana Vrede je vast wel bekend voor. De schrijfster en activist was regelmatig tafeldame van Matthijs van Nieuwekerke en staat op plek 18 bij BIJ1.

Eric Corton

Presentator Eric Corton is een trouwe aanhanger van Groenlinks. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat hij als lijstduwer van de partij op plaats 49 staat. “Tof om met volle overtuiging als lijstduwer op deze mooie kandidatenlijst te mogen staan! Het is nu echt tijd voor andere keuzes. Voor een duurzaam groen, gelijkwaardig en inclusief Nederland. Daarom sta ik al jaren achter GroenLinks,” zo liet hij eerder al weten.

Maryam Hassouni

Actrice Maryam Hassouni heeft in verschillende films en series gespeeld, maar is vooral bekend geworden als ‘Dunya’ in de serie ‘Dunya en Desi’. Maryam staat op plek 37 van de Partij voor de Dieren.

Johan Vlemmix

In dit lijstje staat ook één iemand die lijsttrekker is van zijn eigen partij, namelijk Johan Vlemmix. Hij hoopt dit jaar veel stemmen te krijgen met zijn partij ‘De Feestpartij’. In de peilingen doet zijn partij het tot nu toe niet zo goed, dus de kans is klein dat hij een zetel zal krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Boulevard
Beeld | Brunopress, Instagram

Ook interessant