Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bloedplasma duizenden ex-coronapatiënten nodig voor coronamedicijn

bloedplasma-duizenden-ex-coronapatienten-nodig-voor-coronamedicijn.jpg

Bloedbank Sanquin is op zoek naar duizenden ex-coronapatiënten die bloedplasma willen doneren. De antistoffen die in dat plasma zitten, zouden namelijk kunnen dienen als mogelijk coronamedicijn.

Om verder te komen in de ontwikkeling van het coronamedicijn, heeft de bloedbank de opdracht gekregen om 30.000 kilo bloedplasma te verzamelen.

16.000 donoren

Om aan die enorme hoeveelheid bloedplasma te komen, zijn er volgens bloedbank Sanquin ongeveer 16.000 donoren nodig. Als je recent besmet geweest bent met het coronavirus, kun je je opgeven als donor voor het bloedplasma. Alleen ex-coronapatiënten hebben namelijk de antistoffen in hun bloedplasma die nodig zijn voor dit medicijn.

Lees ook: Dit weten we nu over de werking van het coronavaccin dat Nederland heeft besteld

Preventief middel

Ampullen met zulke antilichamen tegen het coronavirus kunnen preventief gebruikt worden om kwetsbare mensen te beschermen. Ook net na een infectie met het virus kunnen deze antistoffen van ex-coronapatiënten zorgen dat nieuwe patiënten minder ziek worden. In sommige gevallen kan dat levensreddend zijn, zegt hoogleraar infectieziekten en microbiologie Hans Zaaijer tegen De Telegraaf. Bij coronapatiënten die al erg ziek zijn bleken de antistoffen eerder al weinig baat te hebben. Echter als preventief middel voor iemand die ernstig ziek is, zou zo’n krachtig infuus met geconcentreerde antilichamen wel een goede werking hebben.

Hoge verwachtingen

Volgens de wetenschapper lijkt de werking van het middel met antistoffen op het effect van een vaccin, alleen werkt deze behandeling maar een paar maanden. Een vaccin zou iemand mogelijk jaren beschermen tegen het coronavirus. Zaaijer, die behalve hoofdonderzoeker bij Sanquin ook werkzaam is als viroloog bij het AMC, heeft hoge verwachtingen van het medicijn met antistoffen. “Hoe mooi zou het zijn als we bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat er opnieuw dood en verderf in de verpleeghuizen plaatsvindt als er een tweede coronagolf uitbreekt”, zegt de hoogleraar tegen de krant.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Telegraaf
Beeld | iStock

Ga je binnenkort op vakantie en zoek je nog leesvoer voor op het strand? Of blijf je thuis, maar wil je wel lekker in de vakantiestemming komen? Ga dan snel naar de winkel, waar de nieuwste Margriet Extra op je ligt te wachten. En die staat volledig in het teken van: Zomer! Ook online te bestellen zonder verzendkosten via deze link.

Margriet Extra 6

Ook interessant