Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Blaastest blijkt toch niet zo betrouwbaar: GGD stopt er voorlopig mee

blaastest-blijkt-toch-niet-betrouwbaar-te-zijn-ggd-stopt-ermee.jpg

In plaats van een wattenstaafje in je neus een apparaat waar je enkel en alleen in hoeft te blazen: voor veel mensen klinkt deze manier van testen als muziek in de oren. Toch heeft de GGD besloten om ermee te stoppen: de blaastest blijkt namelijk toch niet zo betrouwbaar te zijn.

Nadat er meerdere verkeerde testuitslagen zijn binnengekomen bij de GGD Amsterdam, heeft een woordvoerder aan RTL Nieuws laten weten dat ze er voorlopig mee gaan stoppen.

Bang voor wattenstaafje

Het nieuws zal voor aardig wat mensen een flinke domper zijn: er zijn namelijk genoeg mensen die de reguliere manier van testen (met een wattenstaafje in de neus) helemaal niks vinden of dit zelfs niet aandurven. Voor hen was de blaastest een fijn alternatief, maar dat alternatief is er vanaf nu dus niet meer. Ook voor kinderen is het natuurlijk een tegenvaller: voor hen is de blaastest ook veel prettiger dan een wattenstaafje in de neus.

Positief advies van OMT

De blaastest wordt al sinds 29 januari officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam, namelijk het Buikerslotermeerplein en de RAI. Dit gebeurde na een positief advies van het OMT, het team van deskundigen én na een proefperiode. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet destijds weten dat de blaastesten landelijk zouden worden ingevoerd. In elke GGD-regio (in totaal zijn er 25) zou er op deze manier getest gaan worden. Dit gaat nu dus niet door.

Lees ook: Vergeet het wattenstaafje in je neus: in China doen ze anale coronatesten

‘Zekere voor het onzekere’

De reden zijn meerdere verkeerde uitslagen. “Afgelopen week bleek dat enkele personen na een negatieve ademtest kort daarop bij een PCR-test (de standaard test) toch een positieve uitslag kregen”, zo legt een woordvoerder van de GGD Amsterdam uit aan RTL Nieuws. “Geen enkele test is 100 procent betrouwbaar, maar omdat het hier om een nieuwe test gaat, nemen we het zekere voor het onzekere en stoppen we tijdelijk.”

Blaastest niet betrouwbaar

Volgens de GGD laat een analyse zien dat de foute uitslagen waarschijnlijk te maken hebben met het verkeerd afnemen van de blaastest. Hier is volgens hen dan ook meer aandacht voor nodig. Na overleg met experts zal waarschijnlijk een extra testfase plaatsvinden om te kijken waar er verbeterpunten zijn. Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de blaastest, is er ook zeker van dat de blaastest verkeerd is afgenomen. Volgens haar is de test wel degelijk betrouwbaar, als je ‘m maar op de goede manier gebruikt. “Wij hebben geconstateerd dat de GGD de teststraten niet goed hebben voorbereid op het gebruik hiervan. De test is zo goed als de mensen die hem gebruiken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws
Beeld | ANP

Ook interessant