Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is de bizarre reden waarom planten ineens zo hip zijn

dit-is-de-bizarre-reden-waarom-planten-ineens-zo-hip-zijn.jpg

We worden overspoeld door planten. Planten in huis, in winkels, in koffietentjes. Maar ook: plantenprints, plantvormige artikelen, nepplanten, plantenasielen en zelfs plantenfestivals. Toch zijn planten niets nieuws. Waarom zijn ze ineens zo hip?

Het heeft alles te maken met de nieuwe levensstijl van de jonge generatie.

Ergens voor zorgen

We kunnen niet ontkennen dat het gezellig staat, al die planten overal. Een beetje (of heel veel) groen in huis kan natuurlijk nooit kwaad. Maar de reden achter de plotselinge plantenrage is eigenlijk best een beetje bijzonder. De jonge generatie, oftewel ‘de millenials’, zijn namelijk begonnen met het verzamelen van planten omdat ze nergens anders voor kunnen (of willen) zorgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Huisje, boompje, beestje?

Millenials doen alles een stuk later dan de oudere generatie. Ze blijven langer studeren, kopen later een huis, gaan later trouwen en beginnen later aan kinderen. Dit is niet geheel hun eigen schuld. Werkgevers stellen steeds hogere eisen, waardoor langer studeren gewenst is, en een woning kopen is door de stijgende prijzen al helemaal onmogelijk. Door het digitale tijdperk wordt een partner vinden steeds lastiger. Je ontmoet mensen minder snel en de keuze voor potentiële partners is online zó groot, dat er al snel keuzestress toeslaat. Probeer met al deze obstakels maar eens het klassieke ‘huisje, boompje, beestje’ te bereiken.

Lees ook:
Dipje? Déze 9 planten en bloemen zijn goed voor je humeur

Andere keuzes

Natuurlijk is dat niet voor iedereen het ideaal. Want de millenial-generatie is óók de generatie die massaal voor andere opties kiest. Trouwen wordt steeds minder populair, en steeds meer mensen kiezen ervoor geen kinderen te krijgen. Maar mensen, en dan met name vrouwen, hebben van nature een instinct om te zorgen, zegt therapeut Lily Ewing. Dus als kinderen niet op de planning of op het wensenlijstje staan, dan uit die drang om te zorgen zich op andere manieren. Van het huisje, boompje, beestje, kiezen heel veel mensen alleen voor het boompje.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Planten vereisen minder zorg en aandacht dan kinderen of huisdieren, maar geven mensen wel het soort verantwoordelijkheidsgevoel waar ze naar op zoek kunnen zijn. De plant is namelijk van jou afhankelijk. Hierdoor hebben mensen het gevoel dat ze nodig zijn en een doel hebben. Bovendien kun je zo voor iets levends zorgen zónder de regels van eventuele huisbazen te overtreden. Omdat millenials vaak langer in huurwoningen meten blijven, kunnen ze bijvoorbeeld ook minder snel een huisdier nemen.

Wellness-generatie

Maar er is nog een reden waarom planten zo populair zijn onder millenials. Deze genewratie staat ook bekend als de ‘wellness-generatie’. Ze doen er alles aan om hun fysieke én mentale gezondheid te waarborgen en verbeteren. Hierbij hoort ook een herwaardering voor de natuur en natuurlijke middelen. De gezondheidsvoordelen van planten passen perfect bij deze levensstijl.

Tijdgeest

Planten zijn dus geen toevallige rage die over een paar jaar weer voorbij is. Het zorgen voor planten past schijnbaar goed bij de huidige tijdgeest en manier van leven, waardoor het niet vreemd is dat ze overal te vinden zijn. En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Ook gek op planten? In de Margriet Tuinieren special vind je meer dan 116 pagina’s aan tuinier-tips, planten-inspiratie en meer. De special is hier te bestellen.

 

Ook interessant