Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bizar: zeldzame meteoorexplosie is door bijna niemand gezien

meteoor-explosie.jpg

Zonder dat we het weten, is de wereld een paar maanden geleden aan een grote natuurramp ontsnapt. Toen heeft zich namelijk de grootste meteoorexplosie in de laatste dertig jaar voltrokken.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet weten dat er op 18 december 2018 een grote meteoor boven de aarde geëxplodeerd is. Het bijzondere is alleen, dat bijna niemand de explosie gezien heeft. De explosie vond namelijk hoog in de lucht plaats en de brokstukken zijn in de Russische Beringzee beland.

Uniek verschijnsel

“De meteoor die in december 2018 ontploft is, had een omvang van enkele meters en raasde in december met ruim 115.000 kilometer per uur door de dampkring. De meteoriet explodeerde op 25,6 kilometer hoogte uit elkaar,” vertelt Lindley Jonshon van NASA aan de BBC. In 2013 werd er in de buurt van de Russische stad Tsjeljabinsk een meteoorexplosie waargenomen, die naar schatting net iets groter was. Dat het nu weer is gebeurd, is volgens de deskundige heel bijzonder. “Een vuurbal van deze grootte komt maar twee of drie keer per honderd jaar voor.”

Ramp in 2013

De Tsjeljabinsk-meteoor werd destijds groot uitgemeten in het nieuws. Op YouTube verschenen tal van filmpjes van mensen die de explosie zagen gebeuren. De meteoor veroorzaakte een schokgolf, waarbij tienduizenden woningen in de omgeving beschadigd raakten. Ook vielen er vele gewonden.

Bekijk hieronder beelden van de meteoor die in 2013 een explosie veroorzaakte:

Vliegramp nét voorkomen

Volgens Lindley Johnson hebben alleen militaire satellieten de explosie van eind december opgepikt. De ruimtevaartexperts zijn nog wel navraag aan het doen bij luchtvaartmaatschappijen. De baan die de meteoriet heeft afgelegd, ligt namelijk niet ver van de vliegroute van veel commerciële vluchten tussen de Verenigde Staten en Azië. Het ziet er dus naar uit dat veel vliegpassagiers op 18 december ontsnapt zijn aan een grote vliegramp.

Bron| AD
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant