Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bizar: kaas die is gerijpt in een ruimte met muziek smaakt lekkerder

invloed-kaas-muziekac.jpg

De Hogeschool voor de Kunsten in Bern heeft onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op de smaak van kaas. De conclusie is dat er wel degelijk een smaakverschil is wanneer de kaas is gerijpt in een omgeving waar muziek wordt afgespeeld. Vooral ‘hiphopkaas’ smaakt volgens het panel anders. 

De Emmentaler kazen werden in een kaaspakhuis in het Zwitserse Berthoud ’s avonds blootgesteld aan muziek van onder andere Led Zeppelin, A Tribe Called Quest en Mozart. Vorige week onderwierpen twee testpanels de kazen aan een smaaktest. Wat bleek? De kaas die tijdens het rijpen heeft ‘geluisterd’ naar de hiphop van A Tribe Called Quest smaakte fruitiger dan de ‘Mozartkaas’.

Niet zo (heel) raar

Het idee om de invloed van muziek op andere dingen dan alleen ons gehoor te onderzoeken is niet nieuw. Charles Darwin, bekend van de evolutietheorie, liet zijn zoon Francis al in de negentiende eeuw muziek vertolken voor kamerplanten, bij wijze van experiment. De resultaten van dit onderzoek zijn echter onbekend. Inmiddels heeft onderzoek wel aangetoond dat ultrageluid, dit zijn geluiden die een te hoge frequentie hebben om door mensen te kunnen worden gehoord, bij bepaalde voorwerpen tot een verandering in de chemische samenstelling kunnen leiden.

Meer onderzoek

Volgens de onderzoekers in Bern is er meer onderzoek nodig om het smaakverschil te kunnen verklaren. Biochemici zullen daarvoor ook de samenstelling van de kaas onder de loep nemen. Kaasproducent Beat Wampfler, de leverancier van de geteste kazen, gaf al eerder aan te hopen dat de ‘hiphopkaas’ eruit zou springen: “Misschien dat dit jongeren aan kan zetten tot het eten van meer kaas,” vertelde hij aan de NOS. Muziekliefhebbers hebben overigens nog veel meer ideeën voor de kaasboer. “Er zijn al mensen die bellen met speciale verzoeken. Of we bijvoorbeeld kaas kunnen maken met blues of countrymuziek.”

Effect op koeien

Uit eerder onderzoek bleek dat koeien bij bepaalde muziek meer of minder melk geven. Melkkoeien blijken minder gestrest bij het horen van rustige, klassieke muziek, waardoor ze meer melk produceren. Boeren die graag hardrock in de stal draaien, hebben minder succes. De koeien die deze muziek aanhoorden, gaven veel minder melk.

Bron| AD, NOS
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant