Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Biologische’ producten blijken vaak niet biologisch te zijn

biologisch-regels-overtrede.jpg

Dacht jij gezond bezig te zijn door biologische producten te kopen? Dan kom je misschien toch een beetje bedrogen uit… Voedingsmiddelen die in de winkel als biologisch worden verkocht, blijken dat vaak helemaal niet te zijn.

Toch krijgen deze producten het ‘biologisch’-label, want de toezichthouder – aangewezen door het ministerie van Landbouw – legt geen straffen op. Zo blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws naar inspectierapporten en handhavingsbrieven van de toezichthouder Stichting Skal Biocontrole. “Een biologische ondernemer wordt op meer dan vijftig aspecten beoordeeld. Het is net als je een rapport hebt op school: daar mogen af en toe onvoldoendes tussen zitten en dan ga je nog steeds over”, vertelt Skal-directeur Nicolette Klijn aan RTL Nieuws.

Smerige stallen en koeien

Uit de rapporten uit 2017 en 2018 blijkt volgens RTL Nieuws dat één op de tien biologische boeren zich niet aan de regels houdt. Zo troffen de inspecteurs smerige stallen aan en koeien die niet buiten kwamen. En bleek een boer zijn kalveren zelf te castreren, terwijl dat alleen door een dierenarts mag worden gedaan.

Ook bleken veel boeren de regels voor het telen van groente en fruit te overtreden, bijvoorbeeld doordat ze verboden meststoffen gebruikten of hun teelt met verboden beschermingsmiddelen bespoten.

De consument betaalt te veel

Skal heeft de producten niet uit de winkel laten halen, maar het onderzoek is wel aanleiding ‘om nog eens goed naar onze sancties en hersteltermijnen te kijken’. “Misschien moeten we sneller een rode kaart uitdelen”, stelt Klijn. Biologische producten zijn een stuk duurder dan de niet-biologische varianten. Als niet-biologische producten dan toch het stempeltje biologisch krijgen, betaalt de consument te veel.

“Als je biologisch koopt, mag je verwachten dat het biologisch is”, reageerde biologisch boer Joop Wantenaar in het NOS Radio 1 Journaal. “Dus als er iets aan de hand is, vind ik het terecht dat dat bekend wordt. Dit is slecht voor het imago. Ik baal hier ook van.”

Zwaarder afstraffen

Minister Schouten benadrukt dat consumenten recht hebben op biologische producten die voldoen aan de Europese normen. De minister staat er dan ook achter dat Skal opnieuw kijkt naar de zwaarte van de sancties en de hersteltermijnen voor ondernemers die meermaals niet aan de eisen voldoen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Foto | iStock

Ook interessant