Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Biologisch voedsel vaak juist slechter voor het klimaat, aldus studie

biologische-keuze-voeding.jpg

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat biologisch voedsel vaak slechter is voor het klimaat dan de reguliere alternatieven. Toch betekent dit volgens de wetenschappers niet dat je nooit meer biologische producten mag eten. Biologische kip of peulvruchten zijn nog altijd beter dan een stuk varkensvlees uit de bio-industrie.

De Zweedse studie, verschenen in het blad Nature, laat zien dat biologische Zweedse erwten ongeveer vijftig procent meer klimaatimpact hebben dan niet-biologische. “En voor sommige gewassen is het verschil zelfs nog groter,” vertelt onderzoeksleider Stefan Wirsenius. Zo heeft biologische wintertarwe een zeventig procent grotere impact op het klimaat dan conventionele wintertarwe.

Meer ruimte nodig

Dat biologisch voedsel belastender is voor het klimaat, komt voornamelijk doordat het meer ruimte in beslag neemt. Zo wordt er in de biologische landbouw geen kunstmest gebruikt. Hierdoor is er meer grondoppervlakte nodig om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren. Dat werkt ontbossing in de hand. Nogal wiedes, denk je misschien. Gek dat die wetenschappers nu pas tot deze conclusie komen. Maar tot nu toe was het lastig om het effect van landgebruik op het klimaat te meten. En dat maakte een vergelijking tussen biologisch verbouwd voedsel en andere producten ingewikkeld. De Zweedse onderzoekers hebben hier nu een manier voor gevonden. En uit hun berekeningen blijkt dus dat het verbouwen van biologisch voedsel – in elk geval bij de door hen onderzochte gewassen – slechter is voor het klimaat…

Het nadeel van biologisch voer

In deze studie zijn alleen landbouwgewassen onderzocht. Maar ook biologische vlees- en zuivelproducten hebben volgens Wirsenius een grotere klimaatimpact dan andere soorten vlees, kaas of melk. En dat komt dan weer doordat de dieren die aan de basis staan van deze producten biologisch verbouwd voer eten. Zo neemt de productie van biologisch voedsel dus extra ruimte in beslag.

Eet met verstand

Toch zeggen de onderzoekers niet dat je dan maar vlees uit de bio-industrie moet eten om het milieu te sparen. Biologisch voedsel heeft allerlei voordelen. Het is bijvoorbeeld beter voor het dierenwelzijn. Bij het maken van je keuze adviseren de wetenschappers om je gezonde verstand te gebruiken. Hoe behaal je de meeste winst? Door ‘gewone’ producten met een grote ecologische voetafdruk te vervangen door de biologische variant met een relatief kleine ecologische voetafdruk. Zo zijn biologische bonen of biologische kip nog altijd stukken beter voor het klimaat dan varkensvlees dat op conventionele wijze is geproduceerd,” aldus de Zweedse wetenschapper.

Bron | scientias.nl
Foto | iStock

 

 

Ook interessant