Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Op deze bijzondere plek kun je na de feestdagen je kerstboom inleveren

kerstboom-inleveren.jpg

Voor de meeste mensen begint kerst pas echt als de kerstboom in huis staat. Maar na een week of drie liggen er vaak meer naalden naast de boom, dan er op de takken zitten. Traditiegetrouw worden de meeste bomen dan ook tijdens Driekoningen (6 januari) de deur uit gedaan.

De meeste exemplaren belanden vervolgens in de versnipperaar en worden daarmee tot compost gemaakt. Maar wist je dat je ook met je kerstboom terecht kunt bij de dierentuin?

Kerstboom inleveren voor de olifanten

Sommige dierentuinen houden namelijk jaarlijks een inlevermoment waarop consumenten hun gebruikte kerstboom kunnen doneren. Veel dieren zijn er namelijk dol op! Ze gebruiken de dennenbomen om te spelen, hun nagels er aan scherpen of om er lekker aan te knagen. Ben je van plan om je oude kerstboom naar de dierentuin te brengen? Dan is het wel goed om te weten dat de boom wel vrij moet zijn van kunstsneeuw en engelenhaar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Zelf een tweede leven geven

Wil je je kerstboom liever niet inleveren omdat je hem zelf een tweede leven wilt geven? Dan heb je meerdere opties. Heeft de boom nog een gezonde kluit en is hij niet te veel beschadigd door de versieringen? Dan kun je hem bijvoorbeeld herplanten in de tuin. Wanneer de kerstboom niet langer dan twee weken in huis heeft gestaan, heb je een grote kans dat hij buiten prima kan overleven. Laat de boom wel eerst even wennen aan het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Bijvoorbeeld door hem eerst een tijdje in een schuur te zetten. Wil je ruzie met je buren voorkomen, dan is het wel aan te raden om vooraf uit te zoeken welk type boom je hebt. Sommige sparren kunnen namelijk wel 90 meter groot worden.

Van kerstboom tot brandhout

Daarnaast kun je je kerstboom ook heel makkelijk hergebruiken door er brandhout van te maken voor de open haard. Verwijder vooraf de takken en de naalden en hak de stam in stukken. De overgebleven naalden kun je in een zakje bewaren en bijvoorbeeld in een linnenkast leggen, zodat de lekkere geur bewaart blijft. Wil je de stam gebruiken als brandhout? Let er dan wel op dat je het hout eerst een paar maanden goed laat drogen. Wanneer je vochtig hout in de haard gooit, kan dit namelijk voor giftige rookwolken zorgen die ook nog eens ontvlambaar zijn.

Lees ook

Schokkend: zó veel beestjes zitten er in je kerstboom

Bron| Max Vandaag
Beeld| iStock

Ook interessant