Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bijzonder: foetus redt leven van zijn 31-jarige moeder

foetus.jpg

Hoe bijzonder, een baby heeft nog voor zijn geboorte het leven van zijn 31-jarige moeder en van zichzelf gered. Bij de vrouw was een scheur in de baarmoeder ontstaan. Doordat de foetus er met zijn ruggetje tegenaan drukte, wist hij te voorkomen dat de scheur groter werd en zorgde hij ervoor dat zijn moeder geen zware interne bloeding kreeg. In het hôpital Jeanne de Flandre in Lille, waar de bevalling plaatsvond, spreken ze van een wonder.

“Deze baby is een echte held,” stelt gynaecoloog Charles Garabedian, die de bevalling heeft begeleid. De zwangere vrouw meldde zich in het Franse ziekenhuis toen ze 36 weken in verwachting was, ze had ernstige pijn in haar buik. Uit een onderzoek kwamen geen bijzonderheden naar voren, vervolgens kreeg ze pijnstillers toegediend en werd naar huis gestuurd. Als de klachten aanhouden, wordt er besloten een scan van haar buik te maken. Dan ziet de gynaecoloog tot zijn schrik op de beelden dat er een scheur van zo’n tien centimeter in de baarmoeder is ontstaan.

Klein wonder

Voor zowel moeder als kind is de situatie levensbedreigend. Maar omdat de foetus met zijn ruggetje tegen de scheur in de baarmoeder drukt, voorkomt hij dat de wond groter wordt en zijn moeder een zware interne bloeding krijgt die hen allebei fataal kan worden. Een klein wonder, menen de artsen. Zie de beelden hieronder.

 

Zwelling

Na een spoedkeizersnede komt het jongetje gezond en wel ter wereld. Het ventje heeft een flinke zwelling op zijn rug, maar die verdwijnt enkele uren nadat hij is geboren. Ook zijn moeder herstelt voorspoedig. “Het gaat om een zeer uitzonderlijk geval waarbij de baby niet alleen zichzelf heeft gered, maar ook het leven van zijn moeder,” aldus gynaecoloog Garabedian niet zonder trots.

De bijzondere geboorte heeft aandacht gekregen in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.

Bekijk hier een foto van het jongetje met de zwelling op zijn rug vlak na de bevalling.

Bron | ad.nl
Foto | iStock

Koele tip voor warme dagen: in onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een flesje water langer koud houd.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant