Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze bijtgrage mier dreigt de nieuwste insectenplaag te worden

mier-mieren-mierenplaag-mediterraan-draaigatje-margriet.jpg

De eikenprocessierups moet z’n opmars nog maken, of er staat ons alweer een nieuwe insectenplaag te wachten deze zomer: het mediterraan draaigatje. Een bijtgrage mier, die ook graag bij je in huis komt.

Miljoenen mieren

Het mediterraan draaigatje leeft in enorme kolonies van wel miljoenen mieren. Dit komt doordat er in zo’n kolonie meerdere koninginnen zijn, die alleen maar meer en meer mieren baren. De nesten kunnen meer dan honderd meter beslaan. De insecten kunnen voor flink wat overlast zorgen en lijken resistent te zijn voor veel bestrijdingsmiddelen.

Gevaar voor stoepen en tuinen

Doordat het mediterraan draaigatje vooral graag onder stoeptegels en trottoirs leeft, kunnen hele stoepen daardoor los komen te liggen of verzakken. Net als aangrenzende tuinen. Ook kunnen de mieren flink wat luizen met zich meebrengen, die zich verlekkeren aan je planten.

Bijtgrage mier

En misschien nog wel het meest verontrustende feit is dat de mieren zich in je huis kunnen nestelen. Wetende dat het mediterrane draaigatje ook bijt, slaap je daar vast niet lekker op. Of je door de beestjes ook ziektes oploopt is niet bekend, maar vervelend is het natuurlijk wel.

Lees ook
Hoe een krijtje helpt tegen mieren

Mier melden

Als je zo’n mediterraan draaigatje spot, doe je er goed aan dit te melden bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Maar hoe herken je de mierensoort dan? Nou, dat is zo makkelijk nog niet. Ze lijken namelijk exact op andere mieren. Maar hun aantal verraadt zich. Trek daarom als gemeente of bewoner aan de bel als je flinke mierenoverlast ervaart in de buurt.

Tot die tijd helpen deze tips om mieren te bestrijden je misschien verder.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | MAX Vandaag, AD
Beeld | iStock

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Haal Margriet 26 snel in de winkel of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant