Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bijna heel Nederland weer op risiconiveau ‘zeer ernstig’

bijna-heel-nederland-op-zeer-ernstig.jpg

Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft de afgelopen tijd stijgen. Gisteren werden er weer ruim 11.000 positieve testen gemeld. Vorige week gingen elf van de 25 veiligheidsregio’s al op het risiconiveau ‘zeer ernstig’, maar waarschijnlijk komen daar op de volgende coronakaart nog tien regio’s bij. Dat zorgt ervoor dat bijna heel Nederland weer op het hoogste risiconiveau van ‘zeer ernstig’ komt te staan. 

We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Bijna heel Nederland op ‘zeer ernstig’ 

Er zijn vier risiconiveaus in Nederland: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Op basis van de besmettingsaantallen en het aantal ziekenhuisopnames wordt bepaald welk risiconiveau voor een regio van kracht is. In juni daalde de besmettingen zo sterk dat de 25 veiligheidsregio’s die tot eind mei op ‘zeer ernstig’ stonden weer teruggingen naar een lager risiconiveau. Maar dat bleek van korte duur. Vorige week kwamen er al elf veiligheidsregio’s op ‘zeer ernstig’ te staan, en vanaf volgende week wordt dit waarschijnlijk bijna heel Nederland. 

Het hoogste risiconiveau

Op dit moment staan Amsterdam-Amstelland, Kennemerland, Utrecht, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Midden- en West-Brabant, Twente, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en de Gooi en Vechtstreek al op ‘zeer ernstig’. Daarvan is Amsterdam-Amstelland de grootste brandhaard. Daar heeft 1 op de 109 bewoners in Amsterdam en omstreken in de afgelopen zeven dagen een positieve testuitslag gekregen. 

Het lijkt erop dat alleen Drenthe, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland nog op het een na hoogste risiconiveau ‘ernstig’ kunnen blijven staan. Dat zou beteken dat er geen een veiligheidsregio meer op een van de laagste twee risiconiveaus staat. 

Lees ook: Ziekenhuizen scherpen coronamaatregelen weer aan door stijging besmettingen

Geen extra maatregelen

Hoewel bijna heel Nederland vanaf volgende week waarschijnlijk weer op ‘zeer ernstig’ staat heeft dat voorlopig nog geen effect op de maatregelen. Ruim een week geleden werden de maatregelen opnieuw aangescherpt en deze blijven voor heel Nederland tot en met 13 augustus gelden. Of het kabinet daarna weer zal versoepelen of juist met extra maatregelen zal komen blijft dus nog even de vraag. 

Bron | Hart van Nederland, Coronadashboard
Beeld | Getty Images

Margriet Extra 5 zomer

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal ‘m in de winkel.

Ook interessant