Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Koppel woont jarenlang met bijennest in huis: ‘Honing druipt door plafond’

koppel-woont-jarenlang-met-bijennest-in-huis-honing-druipt-door-plafond.jpg

Als je als de dood bent voor bijen, zul je dit artikel waarschijnlijk met een bonzend hart lezen. Jouw ultieme nachtmerrie overkwam een koppel in Zeeland. Het bleek een gigantisch bijennest in huis te hebben.

En het is inmiddels zo flink, dat de honing door het plafond sijpelt.

Bijennest

Het bijennest zit al jaren in het huis in het Zeelandse dorp Zonnemaire. Ingrid en Tommy wisten ervan, en vonden het prima: ze hadden er eigenlijk geen last van, de beestjes lieten hen met rust en vlogen niet door het huis. Tot de honing uit de schoorsteen begon te druipen. Ze hebben het gat met plexiglas dichtgemaakt, om ondertussen een oplossing tegen het bijennest te vinden. Maar dat is zo makkelijk nog niet. En het bijenvolk blijft maar groeien en groeien.

Moeilijk te bestrijden

Bestrijden die beesten, denk je misschien. “Tips genoeg om ze dood te maken”, zegt Ingrid tegen het AD over de adviezen die ze heeft gekregen om de bijen haar huis uit te krijgen. Vergassen, doeken gedrenkt in petroleum… Maar daarmee verhelp je het probleem niet. Laat je de troep van het nest zitten, dan heb je zó weer een nieuw volk bijen in huis, of andere insecten die op de restanten afkomen.

Bovendien houdt het nuchtere koppel er rekening mee dat bijen hartstikke belangrijk voor ons zijn. “Bij ons is de eerste gedachte: spuit maar dood”, geeft Tommy toe. “Maar het schijnt dat als je geen bijen meer hebt, het met ons over een jaar of tien ook is gedaan.”

Dé oplossing?

Maar ja, wat moet je dan? Inmiddels is iedere specialist die je je maar kunt bedenken betrokken geweest bij het bijennest in Zeeland. En er is eindelijk een plan van aanpak: er komt een specialist langs die de bijen veilig in kasten probeert over te zetten. “Hij wil ze ook in leven laten”, vertelt Tommy. ” Die man snijdt de raten af en zet die in kasten en zorgt dat daarna ook weer alles in orde wordt gemaakt.”

Oppassen voor queen bee

Alsnog een risicovolle operatie. Want als de koningin van de zwerm bij de actie overlijdt, kan het een chaos worden. Bijen kunnen namelijk flink pissig zijn als ze in paniek raken. En ja, bijen steken absoluut ook!

Mocht jij zelf kampen met een bijennest thuis, dan kun je dus het best een specialist inschakelen. Hopelijk zijn Ingrid en Tommy binnenkort van hun zoemende huisgenoten verlost.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant