Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom een bezoekje aan de tandarts vanaf volgende week duurder wordt

waarom-een-bezoekje-aan-de-tandarts-vanaf-volgende-week-duurder-wordt.jpg

Een bezoekje aan de mondhygiënist, tandarts of orthodontist wordt vanaf volgende week iets duurder. Mondzorgaanbieders mogen een coronatoeslag van 4,26 euro per patiënt in rekening brengen.

Iedereen die tussen 1 augustus en 1 november een bezoekje gepland heeft staan, zal dus een paar euro duurder uit zijn.

Tandarts iets duurder

Door het coronavirus maken tandartsen en andere mondzorgspecialisten extra kosten. Zo moeten ze extra mondkapjes aanschaffen die ze na iedere patiënt wisselen. Ook laten sommige tandartsen mensen uit voorzorg met verdunde waterstofperoxide spoelen om verspreiding te voorkomen. Daarnaast zijn de specialisten soms meer tijd kwijt aan een behandeling door de extra maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan een checkgesprek om na te gaan of de patiënt geen gezondheidsklachten heeft. Daardoor duren de afspraken langer, en kan kunnen ze minder patiënten op één dag zien.

Lees ook: Zwarte kool of groene thee in je tandpasta: dít zegt een tandarts daarover

Tegemoetkoming

Om de specialisten tegemoet te komen in de kosten, mag de tandarts, mondhygiënist of orthodontist een consult dus iets duurder maken. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft dat bedrag vastgesteld op een coronatoeslag van 4,26 euro per patiënt. Of je alleen komt of met het hele gezin op controle gaat maakt niet uit, je betaalt die kosten altijd per persoon. De toeslag die een bezoek aan de tandarts duurder maakt, geldt van 1 augustus tot 1 november. Daarna wordt gekeken of de toeslag nog nodig is en hoe hoog deze dan zou moeten zijn.

Zorgverzekering

Of je die extra coronatoeslag terugkrijgt van je zorgverzekering, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Als je een aanvullende mondzorgverzekering hebt kun je dit navragen bij je verzekering. Ben je niet aanvullend verzekerd, dan betaal je zowel het consult als de coronatoeslag zelf. Voor kinderen tot achttien jaar wordt de nieuwe toeslag door alle zorgverzekeraars vergoed.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Nederlandse Zorgautoriteit
Beeld | iStock

Ook interessant