Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bewezen: zo weet je of je iemand kunt vertrouwen

vertrouwen.jpg

Als je in het verleden weleens bent voorgelogen, dan vind je het waarschijnlijk moeilijk om mensen nog te vertrouwen. Want hoe weet je nu of de volgende persoon die je tegenkomt wél oprecht is? Als we onderzoekers moeten geloven, is er vooral één signaal waar je op moet letten.

De mate waarin iemand zich schuldig voelt als hij of zij iets heeft gedaan, zou je namelijk heel wat vertellen over de betrouwbaarheid van die persoon.

Karaktereigenschappen

Voor een studie, die onlangs in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology verscheen, werden proefpersonen aan verschillende tests onderworpen. Het doel was, te kijken hoe verschillende karaktereigenschappen invloed hebben op de betrouwbaarheid van een persoon. Schuldgevoel bleek een belangrijke voorspeller te zijn: als iemand zich oprecht schuldig voelt als hij iets heeft gedaan, is de kans groot dat hij ook betrouwbaar is.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Probeer dus uit te vinden hoe schuldig iemand zich voelt als hij iets verkeerd heeft gedaan. Iemand die zich weinig tot niet schuldig voelt, is waarschijnlijk minder snel te vertrouwen dan iemand die wél berouwvol is. En dan is er nog een belangrijke voorspeller: mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel blijken over het algemeen eerlijker te zijn dan mensen die daar niet over beschikken.

Bron | The Independent |
Foto | iStock |

Ook interessant