Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bewezen: een grote geldprijs maakt niet gelukkig

woman-holding-red-piggy-bank.jpg

Geld maakt niet gelukkig: een waarheid als een koe. En zelfs áls je een grote geldprijs wint, word je daar niet gelukkiger van, zo blijkt nu uit onderzoek van de Nationale Postcode Loterij.  

Wat zou je doen met een miljoen?

De organisatie achter deze loterij deed onderzoek onder meer dan 1.800 prijswinnaars die een prijs groter dan 10.000 euro wonnen. En daar kwamen best opmerkelijke resultaten uit, zo is te lezen op AD.nl. Zo geeft bijna driekwart (70%) van deze winnaars aan zich niet gelukkiger te voelen door het winnen van de geldprijs.  En van de mensen die meer dan een miljoen euro wonnen gaf zelfs 74% aan zich daardoor niet gelukkiger te voelen. Wel ervaren beide groepen winnaars meer vrijheid.

Een andere opmerkelijke uitkomst: 93% van de winnaars blijft net zo veel werken als vóór het winnen van de prijs. Onder de miljonairs is dat percentage wel lager: 51% doet hetzelfde. Ook koopt driekwart van de winnaars geen nieuwe auto en geeft bijna 90% niet meer geld uit aan vakanties en guit eten gaan.

Hier word je wél gelukkig van

Geld schenken of familie en vrienden verwennen met cadeautjes of hen lekker mee uit eten of op reis nemen, dat doet (in elk geval) de helft van de winnaars wél met het gewonnen geld. Niet zo gek, want uit eerder onderzoek bleek al dat je niet gelukkig wordt van dingen kopen en bezitten, maar wel van dingen doen, helemáál met de mensen die je liefhebt. Hoe dat zit? Geef je je geld uit aan een ervaring, zoals een geweldig concert met die ene vriendin of een bijzondere vakantie met je gezin, dan loop je op lange termijn meer kans dat dit bijdraagt aan een gelukkiger leven. Je herinnert je dit namelijk beter én waardeert het langer. En zo zijn er meer zaken waar je wél bewezen gelukkiger van wordt.

Bron: ad.nl

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant