Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bevolkingsonderzoek brengt twintigduizend voorlopers van darmkanker aan het licht

darmkanker.jpg

Dat het belangrijk is om aan bevolkingsonderzoeken mee te doen, blijkt maar weer uit de resultaten van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2018. Maar liefst 3700 darmkankers en meer dan twintigduizend voorlopers van darmkanker zijn opgespoord.

Dat meldt het RIVM zondag.

Voorlopers van darmkanker

In 2018 hebben meer dan 1,5 miljoen mensen meegedaan aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Met dit onderzoek wordt ongeveer 85 procent van de darmkankers gevonden. Voorlopers van darmkanker zijn vaak poliepen. Darmkanker begint meestal als een poliep, dus als een bultje in de wand van de dikke darm.

Lees ook: vrouw ontdekt longkanker na plaatsen foto op Facebook

Borstkanker

Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker is volgens het RIVM met 976.000 vrouwen iets afgenomen naar 76,6 procent. In 2018 werden per duizend deelnemers 22 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek. Bij de helft hiervan was er direct verdenking van borstkanker. Bij de andere vrouwen gaf de borstfoto te weinig informatie voor een goede beoordeling.

Baarmoederhalskanker

In 2018 hebben ruim 460.000 vrouwen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dat is 57,6 procent van de doelgroep, wat een kleine stijging is vergeleken met 2017. Bij 9,5 procent van de deelnemers is het virus gevonden en bij vijfduizend vrouwen is een voorstadium opgespoord.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Linda
Beeld | iStock

Ook interessant