Nieuws

Binnen kwartier al uitslag: hoe betrouwbaar is een corona-sneltest?

binnen-kwartier-al-uitslag-hoe-betrouwbaar-is-een-corona-sneltest.jpg

Waar je nu nog zo’n twee dagen moet wachten voordat je de uitslag van een coronatest binnenkrijgt, is dat met de corona-sneltest (ook wel bekend als antigeen-sneltest) een ander verhaal. Met deze nieuwe test kun je al binnen een kwartier de uitslag krijgen. Maar is zo’n snelle test wel betrouwbaar?

Wij leggen het je hier uit.

Wat is een corona-sneltest?

Dit is een plaatje met een wattenstaafje. Op het plaatje kun je binnen een kwartier zien of je antigenen (stukjes coronavirus) in je neus hebt. Er komen dan twee streepjes tevoorschijn, net als bij een zwangerschapstest. De corona-sneltest moet binnen zeven dagen na het begin van de symptomen worden afgenomen. Dit moet altijd worden gedaan met een zorgverlener, je kunt de test dus niet bij jezelf uitvoeren.

Onderzoek RIVM

De Amerikaanse overheidsorganisatie FDA heeft onlangs een sneltest voor corona goedgekeurd van fabrikant Abbot. De fabrikant kan vanaf oktober maar liefst 50 miljoen testen per maand leveren aan Amerika. Het RIVM doet momenteel ook onderzoek naar sneltesten, dus het zou zomaar kunnen dat wij ze straks ook gaan krijgen.

Lees ook: Kan een coronatest ook via je ontlasting worden afgenomen?

Is een corona-sneltest wel betrouwbaar?

Maar is zo’n coronasneltest wel betrouwbaar? Volgens de FDA zijn ze over het algemeen minder betrouwbaar dan pcr-testen. Pcr-testen zijn de testen die ook worden gebruikt in de GGD-teststraat in Nederland. Met name negatieve uitslagen (dus ‘geen corona’) zijn minder betrouwbaar bij een sneltest. Alleen als je veel van het virus bij je draagt, wordt de test positief. De artsen moeten daarom bij een negatieve uitslag alsnog een afweging maken: hoe gaat het met de klachten van de persoon? En op basis daarvan een vervolgtest doen met een pcr-test.

Waarom zou je een sneltest gebruiken als het minder betrouwbaar is?

Hoewel de corona-sneltest dus minder betrouwbaar is, kan hij wel helpen bij het algemeen inschatten van besmettingsrisico’s op scholen of bij mensen met cruciale beroepen. Iemand die echt veel van het virus onder de leden heeft, wordt zo alsnog ontdekt.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | Plus Online
Beeld | iStock

Ook interessant