Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Betere behandeling wanneer COPD eerder wordt geconstateerd

copd.jpg

Als de chronische longziekte COPD eerder kan worden opgespoord, is dit beter voor de behandeling ervan. Het zou ook mogelijk tot lagere directe zorgkosten kunnen leiden.

Dat concludeert Jos Dirven in zijn proefschrift dat is gebaseerd op het ontwikkelen van strategieën om de huisarts COPD vroegtijdig op te laten sporen.

Sluipende ziekte

COPD is een chronische longziekte, waarbij de longen ontstoken en beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. Mensen die aan de ziekte leiden voelen er niets van, totdat een deel van de longfunctie wegvalt.

Onderzoek
Dirven ging op zoek naar ‘gezonde’ mensen met COPD. Uiteindelijk werkten circa tienduizend mensen tussen de veertig en zeventig jaar mee aan zijn onderzoek. Zij vulden ieder een vragenlijst van acht vragen in. “Uit het onderzoek kwam naar voren dat circa twee van de drie van deze ‘gezonde’ personen wél symptomen en klachten bleken te hebben, waarvoor ze nooit een dokter hadden geraadpleegd,” aldus de onderzoeker.

Derde doodsoorzaak
Deze groep bleek na een longfunctieonderzoek, een zogenaamde spirometrie, vaak COPD te hebben. “Dit is zorgwekkend; COPD dreigt het komende decennium de derde doodsoorzaak in Europa te worden,” vertelt Dirven. Hij roept politici en beleidsmakers op voor financiële ondersteuning.

Afname longaanvallen
Doordat veel personen de vragenlijsten invullen, worden er meer nieuwe COPD-diagnoses gesteld. Deze patiënten zijn er dus eerder bij en kunnen daardoor ook eerder met een behandeling starten, waardoor het aantal longaanvallen zou afnemen.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen in hoeverre vroege opsporing van COPD daadwerkelijk leidt tot lagere directe zorgkosten.

Wat gebeurt er eigenlijk in je longen bij COPD? In deze video wordt het uitgelegd.

Bron: nu.nl

Ook interessant