Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Beter zicht door eieren

Patiënten met een oogziekte kunnen beter gaan zien door het eten van aangepaste eieren. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Hier zijn de onderzoekers achter gekomen tijdens een onderzoek naar een remedie tegen de ongeneeslijke oogziekte maculadegeneratie. Bepaalde kleurpigmenten hebben een beschermende werking tegen de ziekte. Het gaat dan om Luteïne en zeaxanthine. Deze pigmenten krijg je normaal gesproken alleen binnen via voeding en zitten van nature al in ei. Als kippen gevoerd worden met extra luteïne en zeaxanthine en mensen de eieren van deze kippen eten, heeft dit effect op de mens. Onderzoek naar het effect volgt spoedig.

Eerder werd al duidelijk dat de ziekte maculadegeneratie bij bejaarden te voorkomen is door het toevoegen van kleurstoffen aan de eidooiers. Bij deze ziekte wordt het netvlies van het oog aangetast waardoor mensen minder gaan zien. De slijtage van het netvlies ontstaat doordaat bepaalde pigmenten uit het oog verdwijnen. Door bepaalde kleurstoffen te eten, wordt dit pigment aangevuld.

(Bron: nu.nl, Elsevier)

Ook interessant