Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom lopen besmettingen in Spanje hard op, ondanks strenge coronaregels?

waarom-lopen-besmettingen-spanje-op-ondanks-strenge-regels.jpg

In Spanje gelden strenge coronaregels: anderhalve meter afstand houden, een mondkapje dragen in openbare ruimtes, geen handen schudden en een gezondheidsverklaring invullen als je het land wilt betreden. Daarnaast is er zeven weken lang een lockdown geweest. Toch loopt het aantal besmettingen in Spanje rap op en geldt nu voor het hele land code oranje.

Volgens de Volkskrant is Spanje het eerste Europese land dat met een tweede coronagolf te maken heeft en lopen het aantal besmettingen, ziekenhuisopnamen en doden sneller op dan in ieder ander Europees land. Hoe kan dat? Volgens de krant zijn er vier redenen te bedenken:

Hoe zinvol is het mondkapje?

Voor het dragen van een mondkapje gelden strenge regels in Spanje. Op straat moet je er altijd een dragen, met het zwembad, strand en de horeca als uitzondering. Maar in de praktijk blijkt het er anders aan toe te gaan: eenmaal op de plek van bestemming aangekomen gaan mondkapjes af en wordt er geen afstand gehouden. Spanjaarden dragen dus vooral een mondkapje als ze in hun eentje op straat lopen, op het moment dat de kans op besmetting juist klein is.

Sociaal leven

Het Spaanse familieleven is hecht en ook vriendengroepen zoeken elkaar graag op. In de zomer al helemaal. Net als in andere landen is te merken dat vooral jongeren zich niet willen laten belemmeren door het coronavirus. Sinds de horeca op tijd dicht moet (in Barcelona bijvoorbeeld) zoeken jongeren elkaar op met een drankje op straat. Het virus verspreidt zich daardoor gemakkelijk. En dan hebben die jongeren ook weer contact met oudere generaties: veel van hen wonen bij hun ouders en bezoeken hun familie in het weekend.

Lees ook:
Aangescherpt reisadvies: code oranje voor heel Spanje en nieuwe delen van Frankrijk

Vooral armere mensen

Volgens de Volkskrant is het virus opvallend vaak te vinden in armere delen van Spanje. Zo worden inwoners in sommige wijken van Madrid – die bekendstaan om hun slechte sociaal-economische omstandigheden – momenteel massaal getest. Ook zijn er grote uitbraken in tuinbouwgebieden in het oosten van het land, waar het virus rondging onder seizoenswerkers.

Tests en contactonderzoek

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de epidemie ‘onder controle’ als maximaal 5 procent van de verdachte gevallen positief blijkt te zijn. In Spanje is op dit moment 7,2 procent van de coronatests positief (ter vergelijking: in Nederland is dat 2,5 procent). Het land zou dus meer moeten testen. Opvallend is dat er in Spanje minder symptomen zijn waarbij mensen zich moeten laten testen dan in Nederland: koorts, hoesten of benauwdheid. Ook met het contactonderzoek blijken dingen fout te gaan, waardoor niet iedereen op de hoogte is van het feit dat hij of zij in contact is geweest met een besmet persoon.

Besmettingen in Spanje

Ook NOS-correspondent Rop Zoutberg noemt nog een aantal redenen waarom het in Spanje momenteel de verkeerde kant op gaat. “Na de lockdown is iedereen helemaal losgegaan. Er was hier een enorme druk vanuit de toeristische sector om alles weer open te gooien en daarom zijn toen de regels op bijvoorbeeld vliegvelden lang niet zo streng nageleefd”, zegt hij tegen de NOS. Ook allerlei evenementen met veel mensen, zoals familiefeesten, bruiloften en begrafenissen, werden al snel weer georganiseerd, en daar ontstonden brandhaarden, stelt de correspondent.

Hoe het kan dat het aantal besmettingen in landen zoals Portugal en Italië, die eenzelfde soort samenleving hebben, lager blijft? “Dat is de crux: daar heeft niemand een antwoord op”, aldus Zoutberg.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | de Volkskrant, NOS
Beeld | iStock

Ook interessant