Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Meer besmettingen onder jongeren: hoe zit dat met de groepsimmuniteit?

meer-besmettingen-onder-jongeren-hoe-zit-dat-met-de-groepsimmuniteit.jpg

In de laatste weken loopt het aantal coronabesmettingen op; vooral mensen tussen de twintig en veertig jaar oud raken nu besmet. Het RIVM geeft aan dat er mogelijk extra maatregelen moeten komen, maar zijn deze besmettingen onder jongeren niet juist goed voor de groepsimmuniteit waar eerder over gesproken werd?

Jongeren krijgen immers vooral milde klachten en zorgen daarom niet voor extra druk op de gezondheidszorg.

Groepsimmuniteit door jongeren

Zo eenvoudig blijkt het volgens het RIVM toch niet te zijn, vertelt een woordvoerster aan RTL Nieuws. Ze vertelt dat er een verkeerd beeld ontstaan is over groepsimmuniteit tegen het coronavirus, nadat Rutte dat woord een aantal keer liet vallen tijdens zijn speech in maart. Bij groepsimmuniteit zijn er genoeg mensen immuun voor een virus, waardoor het virus niet meer rond kan gaan. Dit kan ontstaan wanneer mensen een vaccinatie krijgen of doordat genoeg mensen de ziekte hebben gehad.  Maar, zegt ze: “groepsimmuniteit is geen doel op zich, maar gewoon een bekend gegeven bij infectieziekten.” Die immuniteit bereik je meestal niet door besmettingen, maar juist ook door vaccinaties.

Hoelang immuun?

En dan is er ook nog een tweede probleem: we weten (nog) niet hoe lang mensen immuun zijn als ze ziek geweest zijn door het coronavirus. “Je kunt niet plat zeggen: als jongeren ziek worden dan bouwen we immuniteit op,” zegt de woordvoerder van het RIVM. Daarnaast is het ook nog zo dat niet alle jongeren maar milde klachten krijgen. Hoewel het zeldzaam is, komen ook in deze groep kwetsbare mensen voor, die wél veel klachten krijgen. “We kennen ook verhalen van jongeren die heel ziek zijn geworden of heel lang last hebben gehouden van het coronavirus.”

Lees ook: Slecht nieuws: weerstand tegen corona verdwijnt na een tijdje weer

Ouderen

Ten slotte kunnen zieke jongeren natuurlijk hun ouders, grootouders of andere ouderen besmetten. “Het virus kan overslaan naar een oudere groep,” zegt de woordvoerder van het RIVM. “Deze week zien we in de groep van mensen boven de 50 dat het aantal besmettingen ook toeneemt.” Als jongeren denken dat het niet uitmaakt wanneer ze het coronavirus krijgen omdat ze niet zo ziek worden, is de kans groter dat mensen die wél in een risicogroep vallen ook besmet raken. “Je kunt een oudere besmetten die eraan kunnen overlijden. Het is dus belangrijk dat we met zijn allen zorgen dat het virus onder controle komt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant